Biszkoptowe kostki w czekoladzie z domowymi powidłami

image

Deser lekki jak chmurka. Biszkopt migdałowy z tego przepisu wychodzi lekki jak puch. Spokojnie można ten przepis wykorzystać na przygotowanie blatów do torta i przełożyć je ulubionym kremem. U mnie kostki przełożone są powidłami agrestowymi z domowego ogródka, ale spokojnie możecie je zastąpić innymi o ulubionym smaku. Polecam tylko żeby powidła były o lekko kwaskowym smaku. Ilość składników można dowolnie modyfikować w zależności od ilości kostek jaką chcecie dostać. Tak sobie teraz myślę, że to też dobry świąteczny wypiek. U nas w domu taki deser na jeden kęs często gości w lodówce. A że nie ma w nim dodatku białego cukru i jest z kategorii tych zdrowych wypieków domowych to nie mam stresu, kiedy moje chłopaki go podgryzają 😉

SKŁADNIKI (na foremkę o wymiarach 25 x 11 cm, wyszło mi z tego 10 kostek):
2 jajka
1/3 szklanki mielonych migdałów
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki ksylitolu (można zastąpić cukrem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
słoiczek ulubionych powideł (u mnie agrestowe)
200 g gorzkiej kuwertury (można zastąpić dobrą gorzką lub mleczną czekoladą)

WYKONANIE:

  • Białka oddzielam od żółtek. Białka chłodzę w lodówce.
  • Żółtka ucieram mikserem z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę.
  • Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Do masy żółtkowej dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Mieszam łyżką do połączenia. Dodaję ubite na sztywno białka i mieszam delikatnie szpatułką.
  • Przekladam ciasto do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piekę w 160 stopniach do suchego patyczka. Studzę biszkopt w uchylonym piekarniku.
  • Wystudzony biszkopt przekrajam wzdłuż na pół. Dolną część smaruję powidłami i przykrywam drugą połową biszkoptu. Kroję na kostki i wstawiam do lodówki do schłodzenia.
  • Kuwerturę roztapiam w kąpieli wodnej. Studzę chwilę żeby nie była za gorąca.
  • Schłodzone kostki obtaczam w czekoladzie i studzę na kratce. Dekoruję wiórkami kokosowymi.

 image

image

image

Dodaj komentarz