Błyskawiczna grecka sałatka z kuskusem piersią z kurczka i sosem tzatziki by Jamie Oliver

image

Uwielbiam tego gościa! Tak jak on zaraża gotowaniem i energią to po prostu nikt nie potrafi. Przepisy na dania w 15, 30 min, których efektem są zdrowe i przepyszne posiłki są pomysłem w dziesiątkę. Rzadko kto teraz ma przecież czas stać w kuchni i gotować czy piec mięso 2 h. Dzisiaj przepis na sałatkę grecką inaczej. Jestem z W nią totalnie zachwycona. Porcję dla 4 osób zerujemy praktycznie we dwójkę 🙂 (wiem, że to się mści, spodnie jakoś rozciągać się nie chcą, ale co zrobić :D). Zrobicie tą sałatkę to nas zrozumiecie, gwarantuję. Przedstawiam Wam przepis z moimi modyfikacjami, tak jak nam najbardziej smakuje. Jeśli interesuje Was oryginał zapraszam tu.

SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 szklanka kuskusu
2 średnie papryki (mix żółtej, czerwonej i zielonej)
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 garść czarnych oliwek
1 duży ogórek gruntowy
1 garść posiekanego koperku
1 łyżka masła
5 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
skórka z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

na tzatziki
250 ml jogurtu typu greckiego, naturalnego (może też być roślinny, np: sojowy)
1 mały ogórek gruntowy
1 duża łyżka koperku
2 łyżki soku z cytryny
kilka listków świeżej mięty

WYKONANIE:

  • W moździerzu rozcieram ziele angielskie, pieprz, sól, skórkę z cytryny z oliwą z oliwek. Marynatą nacieram piersi z kurczaka i odstawiam na kilka minut.
  • Kuskus umieszczam w większej misce, dodaję soli (mieszam) i zalewam 2 szklankami wrzątku. Przykrywam do napęcznienia.
  • Na gorącą patelnię teflonową kładę zamarynowanego kurczaka. Obracam pierś co 3-4 minuty aż do ugotowania mięsa i uzyskania chrupiącej skórki. Odkładam na pergamin na kilka minut. Kroję mięso w grube plastry po skosie.
  • Papryki i ogórka obieram i kroję w kostkę, oliwki pestkuję i kroję na pół.
  • Gotowy kuskus przesypuję do miski, dodaję masło i mieszam. Wsypuję paprykę, ogórka, koperek i mieszam wszystko do połączenia.
  • W miseczce łączę jogurt z koperkiem, sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Ogórka ścieram na tarce na małych oczkach, pozostawiam na chwilę i odsączam z wody. Dodaję do jogurtu.
  • Na dużym talerzu wysypuję kuskus z warzywami. Układam kawałki mięsa. Polewam odrobiną sosu, posypuję świeżymi listkami mięty i od razu podaję.

image

image

image

Dodaj komentarz