Ciasto cynamonowe z całymi jabłkami

IMG_2536

Ciemno i zimno. Dla mnie teraz ten okres w roku, kiedy to już nie jesień, a jeszcze nie zima jest najgorszy. Ciągną się choróbska, człowiek by wiecznie jadł, w koło chce się słodkiego, a nie ma komu piec ;). Marzyło mi się ekspres ciasto, rozgrzewające i mocno cynamonowe. Zresztą była też na ciasto wyjątkowa okazja – jest Was już ponad 400 na fanpage’u Taste life up na Facebooku. Nie do wiary! Pamiętam jak rozmawiałam z koleżanką 5 miesięcy temu kiedy blog się otwierał, że bardzo bym chciała dobić do 100 może 150 lajków. A tu proszę! Jest za czterema setkami i nie zamierzam na tym się zatrzymywać. Dzięki, że jesteście i zaglądacie!
Zapraszam Was na przepis specjalnie na tę okazję. Ekspres ciasto, które nie wymaga nawet krojenia jabłek. Udaje się każdemu i nieźle się prezentuje. U nas znikało ekspresowo do kubka herbaty z cytryną i bzem :).

SKŁADNIKI (na blaszkę o wymiarach 26×11 cm):
– 4 jajka – należy je zważyć (całe w skorupkach, u mnie ważyły ok 310 g)
– mąka pszenna – w ilości tyle co waga 4 jaj
– cukier – 1/2 wagi jajek
– margaryna – 1/2 wagi jajek
– 2 łyżki śmietany lub jogurtu
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
– 1/4 łyżeczki kardamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3-4 małe jabłka (możecie użyć innych owoców, np.: śliwek)

WYKONANIE:

  • W garnuszku rozpuszczam margarynę z łyżką miodu. Jabłka (bez przekrajania) obieram ze skórki
  • Do miski wsypuję przesianą mąkę i cukier. Dodaję proszek do pieczenia i przyprawy, mieszam.
  • W osobnej misce jajka roztrzepuję ze śmietaną. Dodaję lekko przestudzoną margarynę z miodem i mieszam do połączenia.
  • Do miski z suchymi składnikami stopniowo wlewam mokre składniki. Mieszam po całkowitego połączenia.
  • Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, wlewam ciasto.
  • Wciskam w ciasto całe jabłka. Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40-45 min do suchego patyczka.

IMG_2533
IMG_2543

IMG_2550

12 Comment

  1. Bardzo fajna strona internetowa, ciekawe przepisy ale skorzystam z innego. Nie lubię cynamonu

    http://mpiserwis.one

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dzięki 🙂
      Zapraszam do innych przepisów 🙂

  2. wygląda bardzo ciekawie . Zapisuje przepis.:)

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dzięki! 🙂
      Smacznego 😉

  3. Genialnie wygląda! Muszę koniecznie wypróbować 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuje. 😉
      Koniecznie wypróbuj, bo ciasto ekspres i nadaje się też na podwieczorek dla dziecka. Dla mniejszych dzieci polecam zamienić miód na syrop klonowy, syrop z agawy lub po prostu dodać więcej cukru 🙂

  4. Ostatnio kupiłam duuużo jabłek, więc ten przepis super się wpasował w moje zasoby aktualne:) dzięki! To ja tez na fb polubię i zapraszam do siebie:)

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      no i super! 😉
      już sobie zapisałam Twój przepis na zdrowe fit batoniki 😉

  5. Wygląda niesamowicie! Teraz jest czas na jabłka, więc chętnie wykorzystam przepis 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję 😍
      Jabłka to nasze dobro;), ciasto proste więc żal nie skorzystać😎

  6. Wygląda świetnie! Tylko, czy wygodnie się je konsumuje z tymi środkami jabłek?😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      A wiesz, że nie zwróciłam uwagi 😜. To pewnie przez nawyk jedzenia rękami takich ciast po prostu odrywając po kawałku 🙈. Ale dla większego komfortu można by faktycznie usunąć gniazda. Lub pokroić jabłka w dowolnie wybrane części 😉

Dodaj komentarz