Ciasto dyniowe z gruszką i jabłkami na wzmocnienie odporności

IMG_1578

Nadeszła jesień. Nic nie zapowiadało, że z 30 stopni w cieniu przelecimy od razu na 15, ale stało się. Mimo że trochę pogoda się opamiętała i słońce wygląda na nas nieśmiało, to z pewnością wszyscy czujemy nadciągający czas ciągnących się choróbsk. Co będę dużo mówić – sama właśnie siedzę w grubym swetrze i z kubkiem gorącej herbaty modląc się żeby nie sprzedać nic małemu. Nie jesteśmy jednak w tej walce z infekcjami bez szans! Jestem zwolennikiem dbania o siebie codziennie i wzmacniania organizmu jedzeniem. Wiecie – codziennie czystek, woda z miodem i cytryną na czczo (ostatnio przypomniała mi o niej Ania – dziękuję :)), dużo kaszy jaglanej, urozmaicone potrawy, cynamon, imbir… Dlatego dzisiaj przepis na ciasto z obłędną dawką mocy do wzmocnienia i pobudzenia układu immunologicznego. Wypiek nadaje się też dla dzieci – Jasiek wcinał aż miło było popatrzeć :). Nie martwcie się też jeśli liczycie kalorie – jedyne słodziwo w tym cieście to miód, a jak wiemy on też nie pozostaje obojętny dla nas. Ciasto jest ciężkie, gliniaste z przełamanym smakiem gruszek i jabłek. Zdrowie i przyjemność w pysznej postaci. To co, pieczemy? 🙂

SKŁADNIKI (na foremkę 27×18):
8 łyżek dyniowego puree (ok 1/2 kg ugotowanej do miękkości dyni i zblendowanej na gładko)
1/2 kg mąki (ja użyłam pszennej, ale można użyć też np mieszanki mąk bezglutenowych)
3 łyżki miodu
110 g roztopionej margaryny
5 łyżek jogurtu naturalnego (krowiego czy roślinnego)
2 gruszki
1-2 jabłka
1 łyżka inuliny (można pominąć)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli

WYKONANIE:

  • Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję przyprawy i mieszam.
  • Margarynę roztapiam, studzę i łączę z miodem. Całość przelewam do mąki z przyprawami i dokładnie mieszam.
  • Do ciasta dodaję dynię i jogurt. Mieszam do połączenia. Można spróbować ciasta i ewentualnie dodać przypraw lub lekko posolić.
  • Ciasto przekładam do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Owoce obieram ze skórki i układam na cieście dość mocno przyciskając.
  • Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 45-50 min.
  • Po ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub mąką kokosową.

IMG_1581

IMG_1585

IMG_1594

4 Comment

  1. enka says: Odpowiedz

    To ciasto też koniecznie przetestuje! otwierasz mi oczy na to że da się zrobić ciasto bez jajek, co wydawało mi się niewykonalne 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Też kiedyś sobie nie wyobrażałam ciasta bez jajek, a okazuje się, że można i wychodzi smaczne 😉👍

  2. Zapisuję! Muszę zrobić póki mam dynię i gruszki 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      cudownie <3
      chcę zdjęcie 🙂
      smacznego!

Dodaj komentarz