Cukinie nadziewana mięsem mielonym, pieczarkami i orzechami laskowymi

image

Sezon na cukinię w pełni. U mnie w domu co chwile nowa dostawa z ogródka dziadków. Tym razem zostało mi kilka mniejszych egzamplarzy, które świetnie nadawały się do nadziania. Mięso mielone i pieczarki to dość standardowy zestaw, ale dodatek mielonych orzechów laskowych i magii kompletnie odczarowuje to danie! Możecie je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu zawinięte w folię. Zawsze to przyjemna odmiana obok karkówki i kiełbasy :).

SKŁADNIKI (dla 6 osób):
4 małe cukinie (u mnie 2 zielone i 2 żółte)
500 g mięsa mielonego dobrej jakości (u mnie łopatka)
200 g pieczarek
200 g orzechów laskowych (zmielonych)
2 puszki pomidorów (pomijamy jeśli szykujemy cukinię do upieczenia na grillu)
1 mała cebula
1/2 pęczka pietruszki
1/3 pęczka kolędry (można pominąć)
4 łyżki parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek (2+2 łyżki)
4 nieobrane ząbki czosnku
sól, pieprz, magii

WYKONANIE:

  • Pieczarki płuczę pod bierzącą wodą, obieram.
  • W małym garnuszku podgrzewam pomidory z puszki, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i ewentualnie cukier jeśli pomidory są za cierpkie. Wrzucam ząbek nieobranego i rozgniecionego czosnku i gotuję sos na wolnym ogniu do lekkiego zgęstnienia.
  • Cebulę i piecarki kroję w drobną kostkę. (można wszystko zblendować na małą kostkę)
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek i podsmażam na niej cebulę z pieczarkami. Mieszam i podgrzewam do momentu odparowania wody z pieczarek. Po tym czasie wyciągam zawartość patelni do miski.
  • Mięso wrzucam na patelnię i podsmażam do zrumienienia. Przekładam do miski z pieczarkami i cebulką.
  • Cukinie przekrajam na pół. Miąższ wydrążam, siekam i wrzucam na patelnię po mięsie. Duszę przez chwilę na dość mocnym ogniu do miękkości. Dodaję do pozostałych składników.
  • Orzechy laskowe mielę na piastek. Odkładam 3 łyżki do mniejszej miseczki, reszte dodaję do farszu.
  • Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszam, dodaję posiekaną pietruszkę i doprawiam solą, pieprzem i magii do smaku.
  • Wydrążone cukinie skrapiam oliwą z oliwek i wypełniam nadzieniem.
  • Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewam ciepły sos pomidorowy. Układam w nim cukinie z farszem. Dodaję pozostałe rozgniecione ząbki czosnku.
  • Do odłożonych zmielonych orzechów dodaję starty parmezan, mieszam i posypuję tym cukinie.
  • Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę bez przykrycia 45 min (lub do zmięknięcia cukinii).
  • Gotowe danie posypuję świeżą kolendrą lub pietrzuszką.

 

image

image

image

Dodaj komentarz