Czekoladki z białej czekolady z czekoladowo-kawowym nadzieniem

IMG_1759

Wygląda na to, że przygotowanie czekoladek raz na jakiś czas staje się to moją tradycją i mam do tego jakieś skrzywienie :P. A poważnie mówiąc to od momentu kiedy okazało się, że homemade czekoladki są dużo lepsze niż kupne, a do tego ich wykonanie jest na prawdę dziecinnie proste. Dlatego raz na jakiś czas rusza u nas ich domowa produkcja. Dzisiaj przepis wg wielu testujących na „najpyszniejsze czekoladki jakie jedli”. Połączenie białej czekolady i kawy było po prostu strzałem w dziesiątkę. Pasują idealnie do filiżanki kawy. Ja osobiście lubię takie czekoladki pakować w okresie świąt do prezentów lub przygotować kilka na specjalną okazję. Taki personalised gift :). Te małe słodkości nadają się rewelacyjnie jako podarunek dla drugiej połówki na specjalną okazję. Jestem pewna, że włożona praca i zaangażowanie zostaną podwójnie docenione :). Zapraszam Was do krainy czekoladek i zabawy w swoją własną domową fabrykę słodyczy…

SKŁADNIKI (w zależności od wielkości foremek od 20 do 30 czekoladek):
200 g dobrej jakości białej czekolady lub kuwertury białej
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej ciemnej czekolady
1 łyżka wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki masła

WYKONANIE:

  • Foremkę na czekoladki wkładam na chwilę do lodówki.
  • Białą czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i lekko studzę.
  • Schłodzoną foremkę smaruję pędzelkiem (boki i spód wgłębień). Wkładam do lodówki do stężenia czekolady. Jeśli nadal widać prześwity foremki znad czekolady powtarzam czynność do momentu uzyskania w pełni pokrytej foremki na czekoladki.
  • W osobnej misce w kąpieli wodnej roztapiam mleczną, ciemną czekoladę i masło. Kawę rozpuszczam w łyżce ciepłej wody i dodaję do czekolady z masłem. Nadzienie studzę mieszając co jakiś czas aby tłuszcz nie oddzielił się od masy.
  • Do wysmarowanej białą czekoladą foremki nakładam nadzienie pozostawiając miejsce na uzupełnienie czekoladą.
  • Do wgłębień nakładam białą czekoladę, wyrównuję i schładzam w lodówce.
  • Gotowe czekoladki wyciągam ostrożnie z foremki i przechowuję w lodówce.

IMG_1743

IMG_1754

IMG_1766

Dodaj komentarz