Czekoladowe ciasto z fasoli (bez glutenu)

IMG_3657

Detoks cukrowy za nami! Oczywiście już w sobotę ostatniego weekendu detoksu cukrowego zaczęłam się zastanawiać co upiec :P. Zdecydowanie musiało to być ciasto odchudzone, bez glutenu od którego totalnie się odzwyczaiłam ostatnimi czasy. Wzięłam więc w obroty fasolę i czekoladę. Oczywiście domownicy lekko się krzywili z minami „a nie możesz upiec czegoś normalnego?”. Ale przecież to jest normalne! Pyszne, wilgotne i na prawdę czekoladowe ciasto. W smaku – w życiu nie zgadniecie, że to z fasoli. A dzięki niej ciasto zyskuje miano „zdrowszego”. Dla wszystkich niedowiarków – musicie je spróbować! Mówiąc nieskromnie – ciacho jest pyszne i znika ze stołu ekspresowo.

P.S. Jak Wam poszło na detoksie cukrowym? Dużo pokus, dużo grzechów? 🙂
Muszę Wam przyznać, że myślałam, że nie dam rady, a udźwignęłam wersje hard (fejsbukowicze wiedzą, że łatwej opcji sobie nie wybrałam :)).

SKŁADNIKI (na formę o średnicy 24 cm)*:
– 2 puszki fasoli (czerwonej lub czarnej, możecie też ugotować ją sami – potrzebujecie ok 480 g po ugotowaniu)
– 4 jajka
– 2/3 szklanki mąki kokosowej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 tabliczki czekolady, gorzkiej, prawdziwej
– 3 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić margaryną)
– 3 duże łyżki dżemu wiśniowego (lub innego ulubionego, np.: śliwkowego, porzeczkowego)
– 1/4 szklanka cukru kokosowego (można zastąpić zwykłym cukrem, cukrem trzcinowym czy syropem z agawy)
– garść wiśni drylowanych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

  • Formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia lub smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  • Fasolę odsączam na sitku z zalewy i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Wkładam do blendera i miksuję z 2-3 łyżkami wody na gładką masę.
  • W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę z olejem kokosowym.
  • Fasolowe puree przekładam do miski, dodaję jajka i dokładnie mieszam. Wsypuję mąki, proszek do pieczenia, cukier i ponownie mieszam do połączenia.
  • Do masy dodaję roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę z olejem i mieszam dokładnie. Dodaję dżem, drylowane wiśnie i mieszam do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przekładam do foremki i piekę około 30-35 min (lub do suchego patyczka).
  • Studzę w uchylonym piekarniku (ciasto może popękać w trakcie pieczenia).
  • Ciasto polewam rozpuszczoną czekoladą z odrobiną oleju kokosowego.

*w podanej foremce ciasto wychodzi stosunkowo niskie (jak na zdjęciach). Jeśli chcecie żeby było wyższe użyjcie mniejszej formy, ale pamiętajcie też o wydłużeniu czasu pieczenia.

 

IMG_3657

IMG_3663

IMG_3669

IMG_3679

Dodaj komentarz