Czekoladowe ciasto ze spiruliną (bez glutenu, bez jajek, bez nabiału)

IMG_2975

Miałam postanowienie – nie jeść słodyczy do świąt. Oczywiście ciasta nadal piekłam i tuczyłam nimi okolicę. Nadszedł jednak taki moment, że czekolada zaczęła wołać mnie z szafki. Więc musiało powstać ciasto. Maksymalnie fit jak się tylko działo. Do tego pozazdrościłam Ani z Instagrama tych pięknych czekoladowych ciasteczek. Nie wytrzymałam :P. Upiekłam to odchudzone brownie i powiem Wam jedno – pyszne jest tak, że sama nie mogę w to uwierzyć! Więc bez marudzenia, można jeść słodycze, które nie zabiją Was kilogramem cukru. Zbierajcie składniki i pieczemy.
P.S. To ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że zrobicie je jednym palcem 🙂

SKŁADNIKI (na foremkę 26 x 17 cm):
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
– 1/4 szklanki cukru kokosowego
– 200 g prawdziwej czekolady (min 70% kakao)
– 3 duże łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić margaryną)
– 1 łyżka spiruliny (można pominąć)
– garść daktyli
– ok 1,5 szklanki ciepłej wody

WYKONANIE:

  • Włączam piekarnik i nagrzewam go do 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół. Foremkę smaruję olejem kokosowym i wysypuję mąką (można po prostu wyłożyć papierem do pieczenia).
  • Daktyle zalewam 1/2 szklanki wrzątku.
  • W kąpieli wodnej roztapiam olej kokosowy z czekoladą.
  • Do kielicha blendera wsypuję mąki, cukier i spirulinę. Dodaję namoknięte daktyle, rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i szklankę ciepłej wody. Blenduję do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta dolewam jeszcze wody – do uzyskania konsystencji dżemu.
  • Ciasto przekładam do formy i piekę ok 35 min.

IMG_2946

IMG_2953

IMG_2963
IMG_2969

5 Comment

  1. wygląda bardzo pysznie! 🙂

  2. Ciasto wygląda smakowicie. Ayprubuje bo jestem czekoladowym maniakiem. I na pewno zagosCze na dłużej. Pozdrawiam.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Doskonale Cię rozumiem. W końcu tylko czekolada może nas na prawdę zrozumieć 😉

      Zapraszam jak najczęściej 🙂

  3. Wow muszę wypróbować ! 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Czad!
      Czekam na wrażenia 🙂

Dodaj komentarz