Delikatna ogórkowa dla najmłodszych

IMG_1720

Jeden z pierwszych filmików Jaśka –  jak już zdecydował się na jedzenie – jest z ogórkiem kiszonym od dziadka. Nie chciało mi się wierzyć jak bardzo mu smakuje rzecz o tak wyrazistym smaku. Zwłaszcza, że jeść na początku nie chciał absolutnie nic.
Właściwie to długo nie gotowałam dla Jaśka zup. Próbowałam na początku z moją mamą, w okresie walki o każdy kęs, zachęcić go blendowanymi zupkami, ale… miał to gdzieś więc zaprzestałam, Potem wydawało mi się, że wychlapie więcej niż zje i nie ogarnęłam tematu kompletnie. Jak bardzo się zdziwiłam kiedy pierwszy raz podałam dziecku swojemu zupę. Był zachwycony! Zjadł dwie miseczki z moją niewielką pomocą. Okazało się, że w żłobku nie ma żadnych problemów i wcina zupy dając się czasami nawet nakarmić (kto czytał ten wpis wie, że jest to wyczyn :P). Dlatego dzisiaj przepis na delikatną zupkę ogórkową, którą Jan uwielbia chyba głównie za obecność ogórasów i ziemniaków :). Czasami zdarza się nawet tak, że on zjada wszystkie ziemniaki, a my z W na obiad wypijamy wodę z ogórkami…
Generalnie zupkę gotowaną na mięsie można podać ok 10 miesiąca lub po 4-5 tygodniach od wprowadzenia mięsa do diety i braku niepokojących objawów. Jeśli jednak macie wątpliwości od kiedy gotować wywary mięsno-warzywne, zapytajcie po prostu swojego lekarza.

SKŁADNIKI:
– 1-2 skrzydełka z kurczaka
– 1 średnia marchewka
– 1/2 korzenia pietruszki
– 2 ziemniaki
– 2 kiszone ogórki
– łyżka posiekanego koperku
– odrobina soli, ok 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy
– opcjonalnie: łyżka jogurtu

WYKONANIE:

  • Skrzydła dokładnie myję zimną wodą i osuszam na ręczniku. Do garnka wlewam ok 1,5 litra zimnej wody, wkładam mięso i odrobinę solę. Zagotowuję, zmniejszam ogień i delikatnie gotuję ok 1h i zbieram powstały szum co jakiś czas z powierzchni.
  • Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki dokładnie myję i obieram ze skórki. Marchewkę kroję w półplasterki, pietruszkę w drobniejszą kostkę, a ziemniaki w regularną kostkę.
  • Marchewkę i pietruszkę wrzucam do zupy, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję ok 15 min. Po tym czasie wrzucam ziemniaki i gotuję ok 10 minut.
  • Ogórki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaję do zupy. Gotuję całość ok 10-15 min aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaję koperek.
  • Jeśli chcecie zabielić zupę to odlejcie chochelkę zupy do miseczki i dodajcie jogurtu. Mieszając dodajcie jeszcze jedną chochelkę zupy i tak zahartowany jogurt dodajecie do zupy.
  • Mięso ze skrzydełek możecie posiekać i dodać do zupy lub przygotować kotleciki z tego przepisu.

IMG_1724

IMG_1726

IMG_1720

4 Comment

  1. Nie tylko dla najmłodszych, bardzo lubię ogórkową 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      oj ja też bardzo lubię. Zazwyczaj gotuję wielki gar i zjadam ogórkową przez kolejne 2-3 dni, co mi w zupełności nie przeszkadza. 😉
      uwielbiam zupy (z niewielkimi wyjątkami ;)).

  2. sama zjadłabym taką zupkę:)

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Nic prostszego. Przecież zupy robią się same 😉

Dodaj komentarz