Delikatny waniliowo-truskawkowy torcik

IMG_3342

Bardzo lubię od Was dostawać wiadomości z prośbami o przepis na specjalną okazję. Jest to dla mnie nie małe wyzwanie sprostać wymaganiom „zleceniodawcy”. Tym razem przygotowywałam przepis na tort dla wymagającej panienki Miry na jej pierwsze urodziny. Wiedziałam, że deser będzie też jadła sama jubilatka więc koniecznie nie mógł być bardzo słodki. Ale tort mają też jeść dorośli – musiałam pogodzić zdrowo+low sugar+smacznie. Czy się udało? Oceńcie sami. Powiem Wam tylko, że tort pojechał na testy do mojej rodziny. Zakładam, że skoro mój tato wsunął dwa kawałki, mąż nie odzywał się wcinając swój kawałek, a mama po cichu schowała sobie drugą porcję na jutro to zakładam, że mogło się udać ;). Zatem mam dla Was przepis na prosty tort, bez wymogów na umiejętności cukiernicze. Lekki, mocno truskawkowy i smaczny. Pasuje dosłownie każdemu. Jeśli boicie się o uczulenia – śmiało truskawki możecie zastąpić np. wiśniami, jagodami czy borówkami.

SKŁADNIKI (na formę o średnicy 18 cm, ok 8-10 porcji):

na biszkopt:
– 6 małych jajek ekologicznych (akurat takie dostałam, ale mogą być 4 duże)
– 1 szklanka mąki
– 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

na jaglany krem truskawkowy do przełożenia:
– 1/2 szklanka kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki mleka (użyłam krowiego)
– 1/2 szklanka wody
– 100 g serka mascarpone
– 250g (w dwóch porcjach 150 i 100g;  użyłam mrożonych – rozmrażałam je w misce, a nie na sitku – zależało mi żeby były mokre od soku)
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 laski wanilii
– 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić margaryną lub masłem)

na krem do obłożenia tortu:
– 80 ml śmietanki kremówki 30-36%, schłodzonej
– 80 g serka mascarpone, schłodzonego
– 1 łyżeczka cukru pudru

WYKONANIE:

  • Kaszę jaglaną przepłukuję pod strumieniem zimnej wody, a następnie przelewam ją sporą ilością wrzątku.
  • Do garnka wsypuję wypłukaną kaszę, mleko, wodę, miód i laskę wanilii. Gotuję do wchłonięcia płynu (u mnie 15 min) i pozostawiam pod przykryciem do wystudzenia.
  • Białka oddzielam od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  • W czystej misce ubijam białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję po łyżce cukru aż do wyczerpania. Dodaję do białek żółtka i mieszam szpatułką.
  • Przesianą mąkę, proszek i pastę waniliową dodaję do wcześniej przygotowanej masy i mieszam do połączenia się składników.
  • Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (samo dno). Przelewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 35 min (jeśli nie macie pewności czy ciasto jest gotowe można nakłuć je patyczkiem – jeśli jest suchy i nie oblepiony surowym ciastem to ciasto jest gotowe).
  • Upieczony i wystudzony biszkopt oddzielam nożem od boków tortownicy i uwalniam go z formy. Ścinam nierówny wierzch, a ciasto przecinam wzdłuż na trzy blaty. Jeśli nie czujecie się „na siłach” to spokojnie możecie ciasto przekroić tylko na pół. Jeśli wybierzecie tą opcję proponuję przygotować krem do przełożenia z połowy porcji.
  • Z wystudzonej kaszy jaglanej wyjmuję pozostałości laski wanilii i miksuję ją na z roztopionym olejem kokosowym. Do masy jaglanej dodaję serka mascarpone, 150 g truskawek i miksuję do otrzymania gładkiego kremu. Jeśli krem od miksowania stał się ciepły przekładam go do miski, przykrywam folią spożywczą i chłodzę chwilę.
  • Pozostałą część truskawek kroję na plasterki i dzielę na dwie porcje.
  • Na paterze kładę pierwszy blat, układam na nim jedną porcję plasterków truskawek i przykrywam je 1/2 kremu do przełożenia.
  • Na krem kładę drugi blat, układam pozostałe truskawki i truskawkowy krem jaglany i przykrywam ostatnim blatem. Tort wkładam do lodówki do stężenia.
  • Kiedy tort się studzi przygotowuję krem do obłożenia tortu. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję cukru, miksuję chwilę i dodaję następnie mascarpone. Całość miksuję do połączenia składników. Tak przygotowanym kremem smaruję boki i wierzch tortu.
  • Gotowy tort schładzam w lodówce minimum 4h (najlepiej zostawić na noc do przegryzienia smaków).

IMG_3325

IMG_3329

IMG_3330

IMG_3337

IMG_3342

IMG_3347

IMG_3357

2 Comment

  1. Mniam!!! Świetny pomysł na krem z kaszą jaglaną!!!! 😍

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      <3 dziękuję :*

Dodaj komentarz