Drożdżowe, ekspresowe rogaliki z czekolado-śliwkowym nadzieniem

IMG_2443

Nie zawsze mam czas i ochotę czekać dwie godziny na ciasto drożdżowe. Wyrabiać je długo i namiętnie. Wiecie taki czasami leń mi się wkrada. Chce się jeść słodkiego, a nie chce się robić ;). Przepis na te rogaliki znalazłam w starym zeszycie mamy. Wydaje mi się, że to jeszcze przepis prababci, który idealnie sprawdza się kiedy chcemy przygotować coś na szybki podwieczorek. Rogaliki są przyjemnie miękkie i do tego nadziane czekośliwką… Filiżanka kawy, szklanka mleka, kubek herbaty i te niewymagające rogaliczki – czy to nie brzmi pięknie?

SKŁADNIKI (ok 40 rogalików):
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki śmietany
– 50 g drożdży (+ kilka łyżek wody lub mleka i łyżeczka cukru do wykonania rozczynu)
– 500 g mąki (użyłam tortowej)
– 1 kostka margaryny lub masła

na nadzienie:
– 300g domowych powideł śliwkowych (np z tego przepisu)
– 75 g czekolady gorzkiej
– 75 g czekolady mlecznej

WYKONANIE:

  • Do filiżanki wlewam 2-3 łyżki ciepłej wody lub mleka i łyżeczkę cukru. Dodaję pokruszone drożdże i mieszam do rozpuszczenia. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce na czas przygotowania pozostałych składników.
  • Do miski wlewam śmietanę, dodaję jajka i cukier. Całość roztrzepuję energicznie trzepaczką.
  • Na stolnicę wysypuję mąkę i dodaję pokrojoną w małe kostki margarynę. Siekam całość do wstępnego połączenia margaryny i mąki.
  • Do miski ze śmietaną i jajkami dodaję rozczyn. Całość mieszam.
  • Do posiekanej margaryny z mąką wlewam masę i wyrabiam ciasto. Jeśli jest ono zbyt klejące dosypuję mąki.
  • Gotowe ciasto (jest elastyczne i nie klei się do rąk) dzielę na 6 części.
  • Każdą część rozwałkowuję  na okrągły placek (łatwo to zrobić wałkując tylko w jednym kierunku i każdorazowo obracając ciasto o 90 stopni). Można też rozwałkować ciasto w prostokąt i z niego wycinać trójkąty.
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinam trójkąty. Przy podstawie rogalika nakładam powidła i zwijam ciasto od podstawy do wierzchołka formując rogalik. Gotowe rogaliki układam w pewnej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (urosną w trakcie pieczenia).
  • Gotowe rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję grubym cukrem.
  • Nadzienie: Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i płynną dodaję do powideł. Mieszam całość i nadziewam rozwałkowane trójkąty. Możecie też użyć ulubionego dżemu lub serka wymieszanego z wanilią i cukrem. Panuje pełna dowolność :).

IMG_2443
IMG_2457

IMG_2485

4 Comment

  1. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem 😀 Uwielbiam takie rogaliczki.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Czad!
      miód na moje serce! 🙂

  2. Mmmm wyglądają pysznie. I to nadzienie, uwielbiam czekoladę i śliwki a razem smakują bajecznie 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję 🙂
      Masz rację, to rewelacyjny duet.
      Przyznam, że wcześniej byłam zakochana w śliwkach suszonych w gorzkiej czekoladzie, ale po zmieszaniu powideł z czekoladą – umarłam <3

Dodaj komentarz