Drożdżówka z prażonymi jabłkami, lukrem i orzechową posypką

IMG_1444

Dobra drożdżówka nie jest zła ;). Pasuje na śniadanie, na drugie śniadanie, na podwieczorek, ze szklanką mleka czy kubkiem kawy. Ważne jest tylko żeby nie była sucha. Drożdżówka z tego przepisu wychodzi cudownie mięciutka i aromatyczna. Prażone jabłka możecie zastąpić dowolnymi innymi owocami, dżemem lub ulubioną konfiturą. Wyjdzie pysznie, obiecuję. Będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom.

SKŁADNIKI:
3 jajka
1/2 kg mąki (użyłam zwykłej pszennej i pełnoziarnistej w stosunku 1/3:2/3)
1 szklanka ksylitolu / cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka ciepłego mleka +3 łyżki (u mnie roślinne – kokosowe)
5 dkg świeżych drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli

na farsz:
spory słoiczek prażonych jabłek, ulubione powidła lub świeże owoce

na lukier
woda przegotowana lub sok z cytryny
cukier puder

dodatkowo:
garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

WYKONANIE:

  • W 3 łyżkach mleka rozpuszczam drożdże i łyżkę cukru. Pozostawiam do wyrośnięcia.
  • Na małym ogniu rozpuszczam margarynę z cukrem i mlekiem.
  • Mąkę, jajka, sól i rozpuszczone mleko z tłuszczem i cukrem łączę i chwilę wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i miękkie.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej bez przeciągów) na minimum 1,5h.
  • Po tym czasie ciasto uderzam pięścią, wyciągam z miski i wyrabiam chwilę.
  • Ciasto rozwałkowuję na stolnicy na grubość ok 1 cm, smaruję wybranym dodatkiem – ja użyłam świeżo uprażonych papierówek z cukrem i skórką z cytryny i posypałam jagodami). Posmarowane ciasto zwijam jak roladę, kroję na 1,5-2 cm paski i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie piekę drożdżówkę 40 min w 180 stopniach. Wyciągam i studzę.
  • W miseczce umieszczam 3-4 łyżki przegotowanej wody. Dodaję cukru pudru i rozcieram do gładkiego lukru – ilość dodanego cukru pudru zależy gęstość i kolor lukru – im bardziej ma być gęsty i biały, tym więcej musicie go dodać.
  • Wystudzoną drożdżówkę smaruję lukrem i posypuję posiekanymi orzechami.

IMG_1420

IMG_1439

IMG_1443

Dodaj komentarz