Dyniowe, bezglutenowe pierożki z kurkami i cielęciną

image

Do pierogów bezglutenowych podchodziłam kilka razy jak pies do jeża. Jak polepić to ustrojstwo żeby się w locie nie rozpadły? Teraz  sama nie wiem skąd pomysł na to ciasto mi sie urodził, ale wierzcie mi- wyszło tak, że petarda! Lepiło sie chyba nawet lepiej niż ciasto pierogowe z mąki pełnoziarnistej. Do tego kurki i cielęcina… Idealne połączenie smaków. Zachwyciłam swojego W. Chociaż nie chciał sie do tego otwarcie przyznać, to smakowały mu bardziej niż standardowe ruskie. Jeśli macie ochotę i chwile czasu ulepcie tych kilka pysznot. Będziecie zachwyceni efektem. Zdrowe i smaczne danie, czyli tak jak lubię najbardziej 😉

SKŁADNIKI (na 16 sztuk):

na ciasto:
50g mąki owsianej bezglutenowej
50g mąki ryzowej
50g mąki gryczanej
2 łyżki dyniowego puree (ugotowane kawałki dyni do miękkości i rozgniecione)
2 łyżki ciepłej, przegotowanej wody

na farsz:
200g cielęciny (u mnie sznycel)
200g kurek
1 mała cebula
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżka masła (można pominąć jeśli nie jemy)
oliwa z oliwek
sol, pieprz

dodatkowo:
100 ml śmietanki (u mnie ryżowa, ale spokojnie sprawdzi sie też sojowa czy krowia 30%)
kilka nitek szafranu

WYKONANIE:

  • Cielęcinę gotuję w bulionie do miękkości (u mnie sznycel gotował sie ok 45min). Wyciągam mięso i studzę.
  • Na patelni roztapiam łyżkę masła i oliwy z oliwek, dodaje pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko solę. Podsmażam do zeszklenia.
  • Kurki płuczę dokładnie na sitku pod strumieniem zimnej wody. Osuszam dokładnie i kroję na małe kawałki.
  • Do zeszklonej cebuli dorzucam kurki i smażę chwilę. Gdy grzyby zmiękną wsypuje posiekaną natkę pietruszki. Mieszam całość dokładnie i studzę.
  • Mięso przekładam do blendera i miksuje na gładko. Dodaję 2/3 zawartości patelni i blenduje, ale nie dokładnie (kurki mogą być wyczuwalne). Całość doprawiam solą i pieprzem.
  • Na stolnicę wysypuję mąki, dodaje puree dyniowe i wodę. Wyrabiam na miękkie ciasto.
  • Rozwałkowuję ciasto na placek podsupując w razie potrzeby mąką ryżową. Wycinam szklanką kółka. Na środku układam farsz i zlepiam.
  • Zagotowuję osoloną wodę w garnku (jeśli chcecie wszystko gotować w jednej turze musi być dość duży). Kiedy woda zaczyna wrzeć, zmniejszam gaz (to ważne! Inaczej pierogi mogą sie rozpaść).
  • Gotowe pierogi wrzucam na lekko gotującą się wodę, zwiększam niewiele gaz i gotuje do czasu upływu 2 min od ich wypłynięcia.
  • Na patelnię z pozostałymi kurkami wlewam śmietankę i mieszam dokładnie. Dodaję szafran i lekko podgotowuję sos. Doprawiam w razie potrzeby.
  • Ugotowane pierogi polewam sosem.

image

image

image

image

Dodaj komentarz