Dyniowe pancakes z cynamonem

image

Jeśli szukacie przepisy na późne leniwe śniadanie w weekend to ten przepis jest dla Was idealny. Do tego wszystko przygotowuje się w ciągu kilku minut i pancaksy na stole. Zapach cynamonu w całym domu na pewno zbudzi nie jednego śpiocha. Do tego kubek cieplej kawy i życie od razu jest łatwiejsze. Pyszne placuszki bez białego cukru i bez jajek. Nam najbardziej smakują z kremem czekoladowym lub z jogurtem i migdałami. Idealne rozpoczęcie dnia dla całej rodziny.

SKŁADNIKI (ok 9 szt.):

50 g mąki owsianej bezglutenowej
40 g mąki ryżowej
30 g mąki jaglanej
5 łyżek amarantusa ekspandowanego
5 łyżek puree z dyni
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1 łyżka oleju kokosowego

*mąki bezglutenowe można zastąpić 120 g mąki pszennej.

WYKONANIE:

  • Wszystkie mąki i amarantus umieszczam w misce. Dodaję puree z dyni i dokładnie mieszam.
  • Do wymieszanych składników dodaje miód, olej, cynamon, kardamon i mieszam do połączenia.
  • Rozgrzewam patelnie teflonową. Nakładam po łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia. Przewracam i smażę kilka chwil do stężenia placuszków.
  • Nakladam na talerze i podaję z ulubionymi dodatkami.

image

image

image

3 Comment

  1. Uwielbiam wszystko co z dynią, w okresie jesiennym robię jej spore zapasy 🙂 Twoja propozycja wydaje się naprawdę smaczna i zdrowa 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      dziękuje! 😉
      dynia rządzi! sama już naprodukowałam kilka słoików dyniowego puree 😛

  2. Takiej pyszności jeszcze nie jadłam. Widzę, że z roku na rok pojawia się coraz więcej przepisów na dyniowe jedzonko.

Dodaj komentarz