Ekspresowy makaron z podgrzybkami i rozmarynem

image

Sezon na grzyby trwa. Mimo że wydawać by się mogło, że o tej porze kurki, podgrzybki czy borowiki wysypują się z koszyków, to od Pani Krysi z mojego warzywniaka usłyszałam, że z grzybami słabo, bo dużo robali. Cóż, nie pozostaje nic tylko czekać na lepszy moment. Udało mi się jednak dorwać kilka pięknych podgrzybków. Cały czas obiecuje sobie, że kupię większą ilość różnych grzybów i zamrożę, ale wiecznie nie mam kiedy. Potem taka paczuszka w zimie jak znalazł do sosu, kapusty czy makaronu właśnie. Dzisiaj opcja dla zabieganych, ale ceniących sobie wyszukane smaki osób. Połączenie grzybów z rozmarynem było dla mnie nowością, ale przyznaję, że eksperyment się udał. Wyszedł pyszny, kremowy makaron z wyraźną grzybową nutą. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie smaków. Nie będziecie zawiedzeni!

SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
2 porcje makaronu (120-150 g, ja akurat miałam w domu spaghetti, ale świetnie nadaje się też tagiatelle, pappadrelle lub po prostu taki jaki znaleziecie w szafce :))
150 g podgrzybków (nadają się też borowiki – najlepiej żeby grzyby był świeże, ale mogą być też mrożone)
1 ząbek czosnku
1  łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżego rozmarynu
parmezan
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Makaron gotuję al dente.
  • Grzyby dokładnie płuczę na sitku pod strumieniem zimnej wody, osuszam na ręczniku i kroję w grubsze paski.
  • Na patelni roztapiam masło i oliwę z oliwek. Wrzucam rozmaryn, nieobrany ząbek czosnku i podgrzewam chwilę. Dodaję pokrojone grzyby i podsmażam do czasu uzyskania chrupiącej skórki na grzybach.
  • Usuwam z patelni czosnek, dodaję ugotowany makaron i dokładnie całość mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Ciepły makaron nakładam na talerze (warto je chwilę wcześniej podgrzać np.: wstawiając do piekarnika lub zlewając gorącą wodą). Danie posypuję parmezanem i od razu podaję.

image

image

2 Comment

  1. PŁO says: Odpowiedz

    Jako, że mnie to bardziej miłośnik „czegoś konkretnego” 🙂 Makaron TAK! Ale inne rzeczy autorstwa tej Pani też jakby co – wiadomo!

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Pani jak zawsze taka miła :*

Dodaj komentarz