Ekspresowy makaron z tuńczykiem, pomidorkami i parmezanem

image

Przepis na obiad kiedy wpadacie mega głodni po pracy i na szybko trzeba skręcić obiad, a w szafkach tylko puszka tuńczyka, resztka makaronu i ewentualnie trochę parmezanu w lodówce. Przygotowanie dania zajmuje 10-15 minut , czyli tyle co ugotowanie makaronu. Może nie jest to wyszukany obiad, ale zdecydowanie jest to lepsza opcja niż podjadanie i zapychanie się chlebem z masłem czy batonikami po przyjściu z pracy. W ramach sprostowania – nie żebym miała coś przeciwko chlebowi z masłem! Sama uwielbiam jeść na kilogramy, ale wiecie – czasami wypada zjeść coś innego :D.
W każdym razie nam wczoraj ten przepis uratował życie, bo kompletnie nie miałam czasu i weny na produkcję wymyślnego lunchboxa dla W. On zadowolony (bo makaron!), a ja spokojna, bo obiad do pracy odhaczony! 😉

SKŁADNIKI (na dwie porcje):
150 g makaronu penne (pełnoziarnistego, bezglutenowego lub innego ulubionego o dowolnym kształcie)
1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartego parmezanu (klasyczny lub wegański)
1 łyżka masła (dla osób na diecie bmk lub wegan można użyć zamiennie margaryny lub oliwy z oliwek)
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Makaron gotuję al dente.
  • W czasie kiedy makaron się gotuje, odsączam tuńczyka z zalewy (nie bardzo dokładnie), siekam pietruszkę, pomidorki przekrajam na pół, a parmezan ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  • Odlewam makaron zachowując niewielką ilość wody z gotowania. Do ciepłego penne wrzucam masło i łyżkę parmezanu i mieszam.
  • Dodaję tuńczyka, zmielony pieprz i odrobinę soli jeśli potrzeba. Makaron przekładam na talerze, posypuję natką pietruszki, układam pomidorki.
  • Danie posypuje pozostałym parmezanem i od razu podaję.

image

image

image

Dodaj komentarz