Figi pieczone w szynce z serem kozim

image

Kiedy byliśmy w tym roku w Chorwacji nie mogłam się najeść świeżych fig. Były cudowne! Dojrzałe, miękkie, słodkie z tak delikatną skórką, że pochłanialiśmy je w całości 😍. Kiedy kupiliśmy ich zbyt dużo i brakowało nam mocy przerobowych żeby zjeść świeże piekliśmy je zawinięte w szynkę dojrzewającą. Połączenie idealne! Do tego kilka kawałków serka koziego, grzanka i gotowe. Bardzo polecam to danie zarówno jako przystawka czy lekka kolacja. Świetnie sprawdzi się też na specjalną okazję. Smacznego!

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
3-4 figi
50 g serka koziego (użyłam serka kremowego do kanapek, ale nadaje się też rolada)
8 plasterków szynki (użyłam szwarcwaldzwalskiej, ale świetnie nada sie też prosciutto, serrano lub inna dojrzewająca)
garść świeżych liści szpinaku
sos balsamiczny (opcjonalnie)

WYKONANIE:

  • Nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
  • Figi myję i kroję na ćwiartki. Szynkę kroję wzdłuż na pół.
  • Szpinak płuczę na sitku i osuszam na ręczniku papierowym.
  • Każdą ćwiartkę figi zawijam w szynkę i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Zawinięte owoce wkladam do piekarnika i piekę ok 15-20 min obracając w połowie na bok żeby podpiec tez spód.
  • Na talerzach układam szpinak i wykładam upieczone figi. Łyżeczka nakładam ser kozi i polewam całość niewielka ilością sosu balsamicznego. Podaję z ciepłymi grzankami.

image

image

Dodaj komentarz