Frittata na ziemniaczanym spodzie z chorizo, szpinakiem, papryką i kukurydzą

image

Czas na frittatę! Pyszny, szybki pomysł na obiad. Przepis właściwie powstał niechcący. Mieliśmy po prostu ochotę na coś zapiekanego z ostrym akcentem chorizo. Zostało mi jeszcze trochę zapasów tej hiszpańskiej kiełbasy po tygodniu tematcznym w niebiesko-żółtej sieciówce 😉 więc była okazja je wykorzystać. Ostatecznie udało się dostać super danie. Frittata z tego przepisu jest lekko pikantna dzięki chorizo. Do tego słodka i chrupiąca kukurydza. Mhmm! Py-szne! Rewelacyjna opcja na konkret dla osób eliminujących zboża, gluten i nabiał z diety. Bardzo polecam.

SKŁADNIKI (na formę o średnicy 26 cm):
na spód:
4-5 szt ziemniaków
1/2 cytryny
2 małe gałązki świeżego rozmarynu
1 jajko
sól, pieprz

na farsz:
4-5 jajek
150 ml śmietanki roślinnej (u mnie ryżowa, ale może być też krowia, 30%)
100 g chorizo
1/3 zielonej papryki
1/3 czerwonej papryki
1 łyżka kukurydzy
1/2 garści szpinaku
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie z połówką cytryny i rozmarynem. Odcedzam, wyrzucam cytrynę i studzę ziemniaki.
  • Po wystudzeniu ziemniaki rozgniatam widelcem na puree, dodaję jajko i mieszam.
  • Chorizo kroję w plastry, szpinak płuczę i osuszam, a paprkę kroję w kostkę lub paski.
  • Formę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę ziemniaczaną i wyrównuje.
  • Jajka ze śmietanką roztrzepuję w misce i przyprawiam do smaku.
  • Na przygotowany spód wylewam masę jajeczną. Układam dowolnie chorizo, szpinak. paprykę i kukurydzę. Dotową fritattę wkładam do nagrzanego do 180 stopnii piekarnika i piekę około 35-40 min lub do ścięcia się masy jajecznej.

image

image

image

Dodaj komentarz