Grzanki z oliwą truflową, białą fasolą, rukolą i szynką parmeńską

IMG_2810

Jeśli chcecie swoich gości zaskoczyć wyszukanym smakiem – przygotujcie grzanki na przystawkę. Gwarantowany strzał w dychę! Grzanki są niesamowicie aromatyczne, lekkie i niestandardowe. Jeśli możecie sobie na to pozwolić oliwę truflową polecam zastąpić pastą z dodatkiem trufli – zaakcentujecie wtedy mocniej smak. Oliwę truflową można też z powodzeniem zastąpić pastą z borowików.

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

1 bagietka
garść rukoli
1 puszka białej fasoli
6 plasterków szynki parmeńskiej

WYKONANIE:

  • Bagietkę kroję wzdłuż na kromki i opiekam w piekarniku w funkcji grill do lekkiego zrumienienia. Wyciągam i nacieram oliwą truflową (lub wybraną pastą).
  • Rukolę płuczę i osuszam. Fasolę płuczę na sitku z zalewy.
  • Szynkę parmeńską kroję drobno i podsmażam na patelni (dość ciężko się ją kroi). Siekam na puder po usmażeniu.
  • Na posmarowaną oliwą lub pastą bagietkę układam odrobinę rukoli i białej fasoli. Całość posypuje pudrem z szynki parmeńskiej.

IMG_2808

IMG_2809

IMG_2816

zdjęcia wykonane przez Autorską Pracownię Rozwoju

Dodaj komentarz