Gulasz wołowy z chorizo i czerwoną fasolą

image

Dzisiaj danie jednogarnkowe, pyszne i aromatyczne. Lekko ostra nuta chorizo i do tego miękka wołowina. Takiego gulaszu nie powstydzi się nikt. Mięso co prawda wymaga długiego i wolnego gotowania, ale dzięki temu smaki mają czas się przeniknąć, a wołowina jest bajecznie miękka. Poza tym pierwszy kęs tego dania wynagradza czas przygotowania. Polecam ugotować od razu większa porcję, bo znika niebezpiecznie szybko.

SKŁADNIKI ( dla 4 osób):
ok 1 kg wołowiny na gulasz ( ja użyłam pręgi, ale dobra też będzie szynka czy rozbef)
120 g chorizo
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy waga to 250 g)
1/2 marchewki
100 ml czerwonego wina
ok 1-1.5 l bulionu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
garść świeżej kolendry
olej do smażenia (u mnie rzepakowy)

WYKONANIE:

  • Mięso kroję w kostkę. Do miski wsypuję mąkę, kurkumę, paprykę i pieprz cayenne. Mięso wrzucam do miski z mąka i przyprawami i dokładnie mieszam.
  • Cebulę kroję w pióra, chorizo w półplasterki, a marchewkę w plastry.
  • W garnku z szerokim dnem rozgrzewam olej. Obsmażam mięso z każdej strony i odkładam na talerz.
  • W osobnym garnku podgrzewam bulion.
  • Na oleju po mięsie podsmażam cebulę i chorizo. Smażę aż kiełbaska lekko się zrumieni.
  • Do cebuli i chorizo dodaje wcześniej usmażone mięso, zwiększam gaz i wlewam wino. Gotuje, aż wino odparuje.
  • Zawartość garnka zalewam bulionem, wrzucam marchewkę i gotuję na małym ogniu ok 1.5h lub do miękkości mięsa.
  • Około 20 min przed końcem czasu wrzucam fasolę opłukaną na sitku i doprawiam całość niewielką ilością soli.
  • Gulasz posypuję listkami świeżej kolendry i podaję z kawałkiem świeżego pieczywa lub ryżem.

image

image

image

Dodaj komentarz