Jabłecznik przekładany- ciasto idealne

IMG_3042

Jabłecznik idealny. Poważnie. Spróbujecie tej szarlotki i nie będziecie chcieli innej. Gdybym spróbowała na święta pojawić się bez tego ciasta myślę, że na żółtej kartce mogło by się nie skończyć ;). Delikatne cieniutkie złote placki z ciasta krucho-maślanego i lekko cytrynowo-słodkie jabłka. Gwarantuję Wam, że takiego ciasta jeszcze nie jedliście. Każdy kto próbuje przekładanego jabłecznika prosi mnie o przepis. Więc i jest. Korzystajcie do woli. 🙂

SKŁADNIKI:
na ciasto:
– 20 dag miękkiego masła (można zastąpić margaryną)*
– 50 dag mąki pszennej (+ do podsypywania)
– 12 daj cukru pudru
– 3 żółtka
– 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (może ewentualnie być też jogurt naturalny)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– odrobina pasty z wanilii (można pominąć)

*jeśli zapomnieliście wyciągnąć kostkę masła lub margaryny wcześniej z lodówki – pokrójcie je w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach – szybciej staną się miękkie

na masę jabłkową:
– 1/2 kg jabłek (świetnie sprawdza się tutaj szara reneta)
– 3 łyżki cukru
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny

– można też skorzystać z gotowego przecieru jabłkowego (domowego lub kupnego) o masie 1-1.2l

WYKONANIE:

Ciasto:

  • Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram mikserem na puszystą masę. Dodaję stopniowo cukier puder i żółtka. Miksuję do połączenia. Do masy dodaję skórę z cytryny i mieszam szpatułką.
  • Na stolnicę przesiewam mąkę i proszek do pieczenia. Wykładam masę, dodaję śmietanę, wanilię i wyrabiam ciasto do momentu, aż nie będzie przyklejać się do rąk. Jeśli potrzeba podsypuje mąką.
  • Gotowe ciasto dzielę na 3 części. Każdą z nich rozwałkowuję cienko – róbcie to koniecznie od razu na papierze do pieczenia. Będzie dużo łatwiej przenieść potem ciasto do piekarnika.
  • Z każdego rozwałkowanego placka wycinam prostokąt o wymiarach 20 cm x 30 cm. Piekę krótko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na lekko złoty kolor (ok 6-8 min).
  • Placki delikatnie wyciągam z piekarnika (łatwo się łamią) i studzę na kratce.

Masa jabłkowa:

  • Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam je do garnka i lekko podduszam.
  • Kiedy puszczą sok dodaję cukier, skórkę i sok z cytryny. Prażę jabłka aż płyn odparuje i będą miękkie.
  • Jeśli korzystacie z gotowego przecieru sprawdźcie czy nie ma cukru. Podgrzejcie je chwilę w garnku i dodajcie skórkę i sok z cytryny. Jeśli macie przecier nie słodzony – dodajcie też cukru.
  • Jabłka tylko lekko studzę.

Ciasto:

  • Na blaszkę, na papier do pieczenia delikatnie przenoszę pierwszy placek i wykładam połowę ciepłych, ale tężejących jabłek. Przykrywam drugim plackiem i wykładam pozostałą część jabłek. Na górę kładę ostatni placek.
  • Gotowe ciasto przykrywam papierem do pieczenia i bawełnianą ściereczką.
  • Ciasto jest gotowe kiedy placki zmiękną i można je swobodnie kroić.
  • Jeśli lubicie i macie akurat orzechy (włoskie, laskowe, migdały) możecie dodać posiekane do jabłek.
  • Zazwyczaj nie dekoruję i niczym nie posypuję jabłecznika. Broni się sam :). Tym razem jednak okazji zbliżających się Świąt udekorowałam je świątecznie.

IMG_3034

IMG_3039

IMG_3041

IMG_3042

IMG_3051

IMG_3055

IMG_3060

7 Comment

  1. Piękny ten jabłecznik! Na święta obowiązkowo musi pojawić się na stole 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję! 😍
      Ja się bez niego nie ruszam ☺️
      Smacznego;)

  2. Kamil says: Odpowiedz

    Uwielbiam jabłecznik, w każdej formie 🙂

  3. Upiękę próbnie jutro. Ale mam pytanie. Jak zrobić te cudne gwiazdki na samej górze. Posypane jest ciasto cukrem pudrem. Ale te gwiazdeczki są boskie.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Super! Mam nadzieję, że będzie smakował ☺️.
      Gwiazdki to były ciasteczka. Przy wałkowaniu ciasta zostało mi troszkę skrawków i upiekłam z nich ciastka na choinkę (to ciasto krucho-maślane idealnie się na nie nadaje). Upieczone ciastka położyłam na wierzchu jabłecznika i oprószyłam pudrem.
      Korzystałam z tej foremki – https://www.aledobre.pl/6166,Foremka_metalowa_z_miekka_obwodka_do_wykrawania_ciastek_w_ksztalcie_platka_sniegu_2310_592_Wilton.html

  4. Wygląda pysznie 🙂

  5. Ale to ciasto świetnie wygląda! A pewnie jeszcze lepiej smakuje. 😀 Musze sobie zapisać bo z przepisu skorzystam 🙂

Dodaj komentarz