Kawowo-czekoladowe ciasto bez pieczenia

IMG_2163

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu czasami nie mam ochoty włączać piekarnika. Chociaż teraz sezon taki, że wskazane dogrzewanie, to zwyczajnie lubię od czasu do czasu zrobić ciasto bez pieczenia. Przyznaję się bez bicia, że uwielbiam spód ciasta z pokruszonych herbatników. Istne szaleństwo! Masę w tym cieście zrobiłam z mascarpone i śmietanki – często stosuję ją do przekładania tortów. Bardzo dobrze trzyma formę i jest zdecydowanie lżejsza niż standardowe maślane wersje. Do dopełnienia i przełamania smaku dodałam powideł porzeczkowych. Ciasto musi dobrze schłodzić się w lodówce zanim zaczniecie je kroić, a i tak nie będzie totalnie sztywne. Jeśli chcecie żeby krem był bardziej zwarty możecie usztywnić go dodatkowo żelatyną lub zwiększyć ilość mascarpone na koszt śmietanki. Bardzo proste ciasto w sam raz do małej czarnej. Polecam do wypróbowania.

SKŁADNIKI (na formę o średnicy 24 cm):
na spód:
350 g zwykłych herbatników
100 g gorzkiej czekolady
120 g masła

na krem kawowy:
250 g mascarpone (schłodzony)
400 ml śmietanki kremówki do ubijania 30% lub 36% (schłodzonej)
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy

dodatkowo:
1/2 lub więcej słoiczka dżemu/ powideł (u mnie porzeczkowe)

WYKONANIE:

  • Herbatniki mielę na piasek (można to zrobić w blenderze lub np włożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i rozbić wałkiem).
  • Masło i czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Dodaję do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszam.
  • Dno i boki formy (na wysokość ok 2 cm) wylepiam ciasteczkową masą. Wkładam do lodówki do schłodzenia.
  • Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder i miksuję dokładnie. Do kremu po łyżce dodaję serek mascarpone i miksuję do połączenia.
  • Kawę rozgniatam w moździerzu na puder i dodaję do masy przesiewając przez sitko. Jeśli macie bardzo drobną kawę to możecie ją dodać od razu, ja użyłam Jacobs Millicano.
  • Schłodzony spód ciasta smaruję powidłami i wykładam krem. Schładzam ciasto w lodówce przez noc.
  • Gotowe ciasto dekoruję startą czekoladą, kakao lub kawą.

IMG_2165

IMG_2179

IMG_2189

21 Comment

  1. Ciało_doskonale_Cz. says: Odpowiedz

    Szacun! Od tej strony Cię nie znałem. Przepis został zatwierdzony do wypróbowania:)

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję Przemo!
      Całkiem się Ciebie tu nie spodziewałam :), ale bardzo się cieszę, że do mnie trafiłeś!
      Zapraszam do próbowania przepisów :*

  2. Nie przepadam za kawą, ale tym ciastem mnie zaciekawiłaś 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      to czad! 😉
      A wiesz, że mój mąż też. Nie pija i kompletnie nie jest jej fanem kawy, ale to ciasto i te czekoladki uwielbia 🙂

  3. Jutro będę robić. Zobaczymy, czy zasmakuje 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      😍💪🏻 czekam na feedback! 😘🙈

  4. Zrobiłam 😀 Krem smakuje obłędnie. Boję się tylko, czy jak zdejmę jutro obręcz to ciasto nie pęknie, bo wydaje się być bardzo twarde.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      oj tak… krem wysłał już z milion moich diet w niepamięć 😛
      Ja bardzo delikatnie i powoli rozpinałam obręcz. Nic się nie wydarzyło i spód pozostał w całości.
      Jeśli obawiasz się, że się przykleiło do boków – można wyciągnąć ciasto na trochę z lodówki żeby „odeszło” lub przeciągnąć po zewnętrznej stronie obręczy ciepłą ściereczką. 😉
      smacznego :))

  5. uwielbiam taki spód

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      ja też, ale szczególnym fanem jest mój mąż 🙂

  6. No to musi być rozpusta! ;P

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      oj tak tak tak 🙂

  7. Ależ to pysznie wygląda… ja już mam ochotę na ten pieknie wygladający krem. Jeżeli tak smakuje jak wygląda to nigdy nie schudne 😀 😀 😀

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Tia… Ja wiecznie odkładam dietę na „od poniedziałku” 😀
      A krem smakuje obłędnie, zapewniam 🙂

  8. super wygląda. a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

  9. Uwielbiam Twoje przepisy. Ja nie nadążę tego wszystkiego robic 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      <3 :*

  10. Pięknie wygląda, a zarazem wspaniale smakuje. Aktualnie na diecie bez cukru, ale za jakiś czas spróbuję 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      trzymam kciuki za dietę! 😉
      a zaraz po niej zapraszam na ciacho 😀

  11. Justyna Szymanska says: Odpowiedz

    Witam czy mozna uzyc kawy rozluszczalnej? Czy lepsza bedzie mielona?

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Witam 🙂
      Można rozpuszczalnej właśnie (o taką właściwie chodzi w przepisie). Ja miałam w postaci granulek dlatego rozcierałam :).

Dodaj komentarz