Keks

IMG_3213

Zazwyczaj to ciasto piekę specjalnie dla siebie. Jestem ogromnym fanem keksów. Uwielbiam po prostu bakalie więc to ciasto jest dla mnie idealne. Bogactwo suszonych owoców i orzechów w prostym ucieranym cieście. Robię keks tylko na święta – jakoś kojarzy mi się typowo świątecznie, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby upiec je na podwieczorek do kubka mleka. Jeśli jeszcze wertujecie internet w poszukiwaniu ekspresowego przepisu – to zapraszam. Chwile mieszania i ciasto gotowe ;).

SKŁADNIKI (na keksówkę 26×11 cm):
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka mąki
– 2/3 szklanki drobnego cukru
– 4 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki mleka
– kieliszek koniaku (może być też rum)
– 65 g suszonej żurawiny
– 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 65 g migdałów
– 30 g orzechów włoskich
– 100 g czereśni kandyzowanych

(możecie też użyć ulubionych bakalii o łącznej wadze 200-220 g)

WYKONANIE:

  • Masło ucieram w misce na puszystą masę. Dodaję cukier i ucieram.
  • Do masy dodaję po żółtku i miksuję do połączenia. Wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, dodaję mleko i mieszam łyżką do wymieszania się składników.
  • Ubijam pianę z białek i w 3 turach dodaję je do masy. Na końcu wlewam kieliszek koniaku i mieszam.
  • Wsypuję owoce, mieszam i przelewam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez ok 40 min (do suchego patyczka).

IMG_3214
IMG_3213

IMG_3209

IMG_3207

Dodaj komentarz