Krem czekoladowy à la Nutella

FullSizeRender

Przedstawiam Wam przepis na domowy słoik Nutelli. Krem czekoladowy pełen zdrowych składników, który można wkręcać łyżeczką bez większej krępacji. Idealny pomysł na coś słodkiego i czekoladowego do kanapki, owsianki, dodatek do lodów lub nadzienie do naleśników. Na długo zaspokaja głód na czekoladę. Pokochają go Wasze dzieci, a wy pozbędziecie się wyrzutów sumienia :).

SKŁADNIKI:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 banany
– 1 łyżka prawdziwego kakao
– 75 g gorzkiej kuwertury (można zastąpić gorzką czekoladą o zawartości min 70%kakao)
-1 łyżka krążków tłuszczu kakaowego

Osoby nie jedzące czekolady i kakao mogą zastąpić je 2 łyżkami karobu.

Tłuszcz kakaowy można zastąpić olejem kokosowym lub masłem. Można też ten składnik pominąć. Jego dodatek nadaje kremowi bardziej zwartej struktury.

WYKONANIE:

  • W łaźni wodnej roztapiam tłuszcz z kuwerturą. Dodaje kakao i dokładnie mieszam. Zostawiam do lekkiego przestudzenia.
  • W kielichu blendera umieszczam awokado, banany i roztopiony tłuszcz z czekoladą i kakao. Blenduję wszystko na gładką masę.
  • Krem schładzam i przechowuje w lodówce.

FullSizeRender

IMG_2873

IMG_2875


2 Comment

  1. Patty says: Odpowiedz

    Wspaniałe! Zamiast kuwertury dałam czekoladę 70% a zamiast tłuszczu kakaowego olej kokosowy 🙂 szybko i przepysznie!

  2. Uwielbiam. Zawsze robię z podwójnej porcji i dodaję kapkę oleju kokosowego i karob zamiast kakao. Pierwszy krem do kanapek jaki tworzyłam 🙂 Alternatywa z nerkowcami również przecudowna <3

Dodaj komentarz