Lekka sałatka z grilowanym łososiem, awokado, mango i miodowym winegretem

image

Długo wydawało mi się, że być na diecie to znaczy jeść niespecjalnie smaczne dania składające się głównie z gotowanego kurczaka i marchewki. Ale przecież to nie jest wyjście, żeby jeść to co nam nie smakuje żeby trzymać figurę. Zwłaszcza, że dieta nie jest wyjściem na kilka miesięcy, a raczej opcją na całe życie. Uwierzcie mi, po kilku latach eksperymentów wiem, że można super smacznie, zdrowo i ze smakiem. Dzisiaj świetny przykład na to. Lekka sałatka z grillowanym łososiem i świeżymi dodatkami. Propozycja na lekką kolację, obiad czy lunch-box dla wszystkich, także dla tych na diecie redukcyjnej, paleo czy fanatyków czystego jedzenia. Koniecznie musicie spróbować, a odczarujecie swoją dietę :).

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 filety z łososia po 150 g
6-7 rzodkiewek
1 dojrzałe awokado
1/2 mango
dwie garście ulubionej mieszanki salat
sok z 1/3 cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
sol, pieprz

Na winegret
1 łyżka miodu
2 lyzki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Łososia dokładnie myję i osuszam na ręczniku. Skrapiam sokiem z cytryny, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dokładnie nacieram rybę przyprawami, wkładam do naczynia żaroodpornego i polewam oliwą z oliwek. Łososia piekę w funkcji grill w 280 stopniach przez 15-20 min.
  • W miseczce umieszczam wszystkie składniki winegretu, mieszam dokładnie ze sobą i przyprawiam do smaku. Odstawiam na bok.
  • Awokado obieram, dzielę na pół i kroję w paski. Mango obieram i kroję w kostkę. Rzodkiewkę kroję w plasterki.
  • Do talerzy nakładam po garści mieszanki sałat, polewam winegretem i mieszam. Na sałacie układam awokado, mango i rzodkiewkę. Na wierzch dodaję ciepłę rybę.

image

image

image

7 Comment

  1. u mnie w kraju teraz ciężko o rzodkiewkę, ale całość mi się bardzoo podoba – uwielbiam takie łączenie składników 🙂 jak już mi się zachce coś w kuchni zrobić, to wykorzystam :)) pozdrawiam!

  2. Z łososiem i avocado jak dla mnie może być i na większy głód 😉 Fajna wersja winegretu: miód, oliwa i sok z cytryny. Próbowałaś z kapką octu cytrynowego? Uwielbiam sok z cytryny, a ostatnio właśnie ten ocet mi go zastąpił. Pozdrawiam

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Nie próbowałam! Ale koniecznie wypróbuje. Jestem ciekawa jak się wkomponuje 😉
      Dzięki za podpowiedź 🙂

  3. Taka sałatka musi być pyszna, połączenie smaków jak najbardziej dla mnie.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      i super! 😉

  4. Gotuj dla mnie <3 Uwielbiam takie kolorowe cudowności 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      masz to u mnie 🙂
      tylko nie wiem co na to moje chłopaki 😛

Dodaj komentarz