Lekkie pancakes z jabłkami (sugarfree & glutenfree)

IMG_3301

Nie wiem co ma mój mąż, że jak zapytam co jemy na śniadanie to mam jak w banku, że usłyszę „placuszki może?” lub „ja bym zjadł jajecznicę, a Ty?”. I dalej się nie nauczyłam. Więc wydziwiam i produkuje te pankejkowe śniadania. Tym razem przepis na placki bez cukru i bez glutenu. Pyszne, puszyste i na prawdę dobre. Super opcja żeby odpalić z energią dzień. Do tego są tak delikatne, że i Wasze maluchy będą zadowolone ;).

SKŁADNIKI ( na ok 10 średnich placków ):
– 2 jajka (białka i żółtka osobno*)
– 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
– 1/2 szklanki mąki kokosowej (obie mąki możecie zastąpić też zwykłą pszenną, ale dodawać jest ją wtedy stopniowo – aż uzyskacie odpowiednią konsystencję ciasta)
– 3/4 szklanki mleka (u mnie roślinne, ale może być dowolne)
– 1/4 szklanki oleju kokosowego (może też być rzepakowy)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jabłko, umyte i pokrojone w małą kostkę

*Dla oszczędzających czas – można od razu działać na całych jajkach. Pamiętajcie tylko, że ubita piana z białek nadaje puszystości i lekkości plackom.

WYKONANIE:

  • Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  • Do masy jajecznej dodajemy mąki i łączymy składniki szpatułką delikatnie mieszając.
  • Kolejno dodajemy pozostałe składniki: olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość mieszamy ponownie do połączenia się składników.
  • Do masy pankejkowej dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.
    Placki smażymy z obu stron na rumiano.
  • U nas królują z syropem klonowym, domową nutellą lub ksylitolem wymieszanym z cynamonem.

IMG_3277

IMG_3282

IMG_3286

IMG_3298

IMG_3301

15 Comment

  1. Piękne zdjęcia, jak kadry z filmu :). Co do placuszków, robię podobne tylko zazwyczaj z bananami zamiast jabłek :). Pozdrawiam, Mamatywna 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję :*
      O tak, wersja z bananami też jest pyszna <3

  2. Wyglądają obłędnie. Moja córka uwielbia takie placuszki z jabłkami:)

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      🙂 mój syn też wcinał jak szalony

  3. Chyba zacznę zbierać takie przepisy, bo ostatnio moje dni to potrzeba bardzo dużej energii, a bez dobrego jedzenia, które napędza organizm ani rusz.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Zdecydowanie tak, potrzeba energii żeby pozytywnie odpalić dzień 🙂

  4. Z mąką kokosową jeszcze nie robiłam, ale na pewno byłyby pyszne, bo uwielbiam dodatek tej mąki 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Prawda? Daje taki specyficzny, lekko słodkawy smak. Też ją bardzo lubię 🙂

  5. Jak zwykle zdjęcia cudo! Pankejki super, na pewno wypróbuję 🙂 tylko zetrę jabłko na tarce 😉 zobaczymy czy wyjdą!
    Pozdrowionka

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      dziękuję! <3
      właśnie myślałam czy by nie spróbować z tartymi - daj znać jak wyszły? 🙂

  6. Sylwia says: Odpowiedz

    Super 🙂 chyba już wiem co sobie zrobię niebawem na śniadanie 🙂

    http://www.filizankarelaksu.blogspot.com
    Pozdrawiam 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      👌🥞👍 idealny pomysł 😉

  7. Iwona Siekierska says: Odpowiedz

    Wyglądają tak apetycznie, że z przyjemnością bym je zjadła 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      dziękuję i zdradzę w sekrecie, że po dwóch machnięciach trzepaczką będą gotowe 🙂

  8. Prezentuje się niezwykle apetycznie – aż zgłodniałam! 😀

Dodaj komentarz