Makaron penne z pastą z bobu

image

Lubię takie przepisy. Zostaje coś w lodówce, nikt już na to nie może patrzeć i wtedy dajemy temu drugie życie. Tym razem przepis na makaron z wykorzystaniem Pasty z bobu. U mnie w opcji bezglutenowej i beznabiałowej, ale śmiało możecie zastąpić makaron dowolnym innym rodzajem, a zamiast śmietanki ryżowej dodać krowiej. Pomysł na szybki obiad w 30 minut. Danie nadaje się zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

2 porcje makaronu penne bezglutenowego (można użyć dowolnego innego rodzaju)
2 łyżki pasty z bobu
4 łyżki śmietanki ryżowej (można zastąpić kremówką 30%)
80 g boczku (opcjonalnie)
1 mała cebula
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Makaron gotuje al dente. Odcedzam zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.
  • Boczek kroję drobno i podsmażam do chrupkości. Odsączam na ręczniku papierowym i siekam na drobno. (ten etap pomijamy jeśli nie dodajemy boczku)
  • Na patelnię wlewam łyżkę oliwy z oliwek i wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podsmażam chwilę do lekkiego zeszklenia.
  • W miseczce roztrzepuje pastę z bobu ze śmietanką i gałką muszkatołową.
  • Do cebuli na patelnię dodaję ugotowany makaron i wlewam sos. Mieszam chwile i odstawiam z ognia. Jeśli sos jest za gęsty dodaję kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
  • Ciepły makaron wykładam na talerze, posypuję boczkiem i od razu podaje.image

4 Comment

  1. Asia says: Odpowiedz

    Hej Ewelina,
    a pastę z bobu jak się robi 🙂 ?

    1. admin says: Odpowiedz

      Cześć Asiu!
      W opisie jest podlinkowany przepis na pastę z bobu ;).
      Znajdziesz ją w kategorii „na mniejszy głód”.
      Smacznego!

  2. Asia says: Odpowiedz

    ha! wlasnie to zobaczyłam (zanim Twoj komentarz!). Super, że prowadzisz taką stronkę, chętnie skorzystam, chyba że będą bardzo „trudne” składniki 😀 Dam znać jak mi idzie jak coś zrobię 🙂

    1. admin says: Odpowiedz

      Dzięki bardzo :*! Będzie prosto, ale też czasem z fanaberią ;).

Dodaj komentarz