Makaron z buraczanym pesto, kremowym serkiem kozim i prażonymi pestkami dyni

IMG_2758

Długo buraka nie doceniałam. Właściwie to albo jadłam barszcz (koniecznie ukraiński), albo sałatkę z buraczków – każdy ją zna. Przecież to zestaw obowiązkowy do babcinego mielonego :). Z czasem burak w mojej kuchni dojrzewał. Teraz miksowany w sałatkach, z dodatkiem sera koziego czy jako pyszne pesto makaronowe rozgościł się na dobre. I świetnie nam z tym! Co prawda Jasiek jadł buraki do pewnego momentu…teraz wszystko co „fe” i „tiu” ma barwę czerwoną jest z precyzją strzelca wyborowego omijane przez mojego syna. Więc makaronem z dzisiejszego przepisu delektowaliśmy się sami. Wyszło pysznie, ekspresowo i zdrowo! Koniecznie musicie wypróbować taki zestaw!

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
– 4 porcje makaronu (specjalnie nie piszę ile – każdy gotuje wg własnego uznania:))
– 1 większy burak, ugotowany lub upieczony
– 2 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– czarny, młotkowany pieprz i sól
– 2 garście pestek dyni
– 200 g kremowego serka koziego

WYKONANIE:

  • Makaron gotuje al dente. Pestki dyni wrzucam na patelnię i podprażam co chwilę podrzucając aż będą chrupkie.
  • Do malaksera wrzucam buraka pokrojonego w mniejsze cząstki i wstępnie blenduję. Dodaję sok z cytryny, starty parmezan, oliwę z oliwek i utarty w moździerzu pieprz i sól. Miksuję wszystko na gładkie pesto.
  • Do ciepłego makaronu dodaję pesto, dokładnie mieszam całość i wykładam porcje na talerze.
  • Makaron posypuje prażonymi pestkami dyni i nakładam kilka łyżeczek serka koziego. Od razu podaję.

IMG_2758

IMG_2765

IMG_2773

1 Comment

  1. Jak dla mnie brzmi bosko! Akurat jestem przed obiadem, więc tym bardziej bym podkradla jedną porcję;)

Dodaj komentarz