Makaron z cukiniowo-orzechowym pesto, kozim serem i suszonymi pomidorami

image

Makaron to bardzo wdzięczne danie. Dorzucisz do penne trochę masła, dwa dodatki i masz świetne i szybkie danie na stole. Dzisiaj makaron z pesto z grillowanej cukini. Aromatyczne o wyraźnym smaku, przekłamanym serem kozim. Pyszne połączenie! Z podanych składników na pesto wyjdzie Wam słoiczek o pojemności ok 300g. Do przygotowania porcji dla dwóch osób użyłam 2-3 łyżek pesto. Reszta może czekać w lodówce i będzie zbawieniem kiedy wpadasz do domu z wilczym głodem. Przygotowanie dania zajmuje Ci tyle co ugotowanie makaronu. Brzmi niezłe, prawda? To co? Gotujemy? 😉

SKŁADNIKI:

2 porcje makaronu (u mnie Paccheri bezglutenowy)
80 g serka koziego, kremowego
1 łyżeczka masła (można pominąć)
6 suszonych pomidorów

na pesto:
1 średnia cukinia
garść orzechów włoskich
1/3 pęczka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki suszonego oregano
szczypta płatków chili
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Makaron gotuje w osolonej wodzie aż bedzie al dente.
  • Cukinię kroje w plastry i grilluje na patelni do pojawienia się ciemnych pasków.
  • Wystudzoną zgrillowaną cukinię umieszczam w kielichu blendera. Dodaję orzechy, pietruszkę, oliwę i przyprawy. Blenduję wszystko razem.
  • Do ciepłego makaronu dodaję masło i 2-3 łyżki pesto (pozostałe pesto przechowuję w lodówce). Mieszam do połączenia.
  • Gotowy makaron nakładam na talerze, dodaję łyżeczką serek kozi i osuszone z zalewy suszone pomidory. Całość posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i od razu podaję.

  image

image

image

2 Comment

  1. Asia says: Odpowiedz

    Hej, a co jesli się nie zgriluje tej cukini? Nie mam takiej patelni, dlatego podpytuje?

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Polecam podpiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą z oliwek (inaczej cukinia się przyklei). Ostrożnie z ilością oliwy- cukinia ją „wypije” i będzie dość tłusta 🙂

Dodaj komentarz