Mini serniczki jaglane

image

Deser resztkowy, chyba tak go powinnam nazwać. Powstał spontanicznie ze składników, które pozostały z dwóch innych przepisów. A, że nie lubię marnować resztek to szybko wyciągnęłam foremki i przygotowałam miniserniczki.
Spód serniczków to pokruszone, bezglutenowe ciasto kruche z tego przepisu, a nadzienie to krem z tego przepisu. Krem możecie spokojnie zastąpić na przykład masą budyniową z przepisów na tarty (z owocami lata lub z musem z czerwonych porzeczek). Na wierzchu dla złamania smaku –  puree z jagód. Jeśli nie macie pod bokiem kruchego ciasta – spokojnie możecie zastąpić je herbatnikami. Przygotowanie deseru w ramekinach dodaje dodatkowo serniczkom szyku. Szybki deser na leniwe, ciepłe popołudnie.

SKŁADNIKI (na 4 desery w ramekinach, każdy o średnicy 8 cm):
– 150 g herbatników pełnoziarnistych lub kruchego ciasta (u mnie przygotowane z tego przepisu z 1/3 składników)
– 1 łyżka margaryny lub masła (może być też olej kokosowy lub tłuszcz kakaowy)
– limonkowy krem jaglany (użyłam kremu z tego przepisu, przygotowanego z 1/3 składników)
– garść jagód i kilka malin
– 1 łyżka soku z cytryny
– kilka orzechów nerkowca (do dekoracji, opcjonalnie)

WYKONANIE:

  • Ciasto kruche/ herbatniki kruszę na piasek. Margarynę roztapiam i wlewam do pokruszonego ciasta. Mieszam dokładnie i wykładam foremki „mokrym piaskiem”. Wkładam do lodówki na czas przygotowania kremu.
  • Na spód z pokruszonego ciasta wykładam krem jaglany (lub inny przez Was wybrany) i wyrównuję. Przykrywam dokładnie folią spożywczą żeby krem nie wysechł i wkładam do lodówki.
  • W rondelku zagotowuje jagody, rozgniecione maliny i sok z cytryny. Chwile odparowuję mus i wyłączam gaz. Zostawiam do przestudzenia.
  • Na zastygnięty krem jaglany wylewam owoce i dekoruję orzechami. Gotowy deser przechowuje w lodówce.

image

image

image

4 Comment

  1. Wyglądają cudownie! Z pewnością smakują równie genialnie 🙂

  2. Zapowiada się pysznie i zdrowo, w sam raz na deser. 🙂 Bardzo chętnie wypróbuję przepis. 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Super! bardzo polecam 🙂

  3. Kamil says: Odpowiedz

    ale to musi byc dobre…zjadlbym kilka porcji 🙂

Dodaj komentarz