Naleśniki z kaszą gryczaną, fetą i szparagami

IMG_3167

Jak ja wiele traciłam przez te wszystkie lata kiedy się wykręcałam na kaszę gryczaną! Młoda byłam to niewiele o życiu chyba musiałam wiedzieć :P. Od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo i jestem zachwycona. Nie dość, że kasza gryczana jest zdrowa, ponieważ jest źródłem: rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne, witamin B1, B2 wspomagających pracę układu nerwowego, mikro i makroelementów takich jak magnez, wapń, cynk czy jod, błonnika usprawniającego pracę jelit, to jeszcze jest produktem naturalnie bezglutenowym i niskokalorycznym. Nic tylko jeść. Mam dla Was dzisiaj przepis na naleśniki z wykorzystaniem kaszy gryczanej z dodatkiem fety i szparagów w słodkim winegrecie, które udało mi się kupić na tygodniu tematycznym w Lidlu. Jednak jeśli nie uda Wam się kupić szparagów możecie je spokojnie zastąpić suszonymi pomidorami lub ogórkiem konserwowym – uwierzcie mi, smakuje obłędnie. Przepis banalnie prosty więc każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Jeśli macie inny przepis na ciasto naleśnikowe – śmiało możecie go tutaj wykorzystać. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.

SKŁADNIKI (10-12 naleśników):
na naleśniki:
– 3 jajka
– 3 szklanki mleka
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/3 szklanki mąki gryczanej
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego (lub np. rozpuszczonego oleju kokosowego czy oliwy z oliwek)
–  2 łyżki sezamu niełuskanego
– 2 łyżeczki nasion chia
– sól, pieprz

na farsz:
– 200 gram kaszy gryczanej, prażonej (suchej, przed ugotowaniem)
– 150 g sera feta
– 1 cebula
– pieprz i sól
– słoiczek szparagów grillowanych w zalewie (ok 30 szt)
lub
– 15-20 pomidorów suszonych odsączonych z oleju

WYKONANIE:

  • Do miski wbijam jajka, wlewam mleko i roztrzepuje trzepaczką składniki. Dodaję mąki i dokładnie mieszam.
  • Do ciasta wlewam olej, dodaję sezam, chia i przyprawiam solą oraz pieprzem. Mieszam ciasto dokładnie i jeśli jest zbyt gęste – dodaję mleka, jeśli za rzadkie – dosypuję odrobinę mąki.
  • Na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, lekko przypiekając z obu stron.
  • Na patelni po naleśnikach podsmażam cebulkę na złoty kolor.
  • Kaszę gryczaną gotuję ok 20 minut, wyłączam gaz i pozostawiam pod przykryciem do wchłonięcia wody.
  • Ciepłą kaszę przesypuję do miski, dodaję pokruszoną fetę, podsmażoną cebulę i dokładnie mieszam. Próbuję nadzienie i doprawiam do smaku.
  • Na środku naleśnika układam pasek nadzienia, dodaję po 2-3 szparagi (lub 2 pomidory suszone pokrojone w paski) i zwijam w rulon. Można też naleśniki zwinąć jak na krokiety (zawijając boki), wtedy nadzienie na pewno nie wysypie się ze środka.
  • Gotowe naleśniki kładę na gorącą patelnię i przysmażam z każdej strony. Ściągam ciepłe, kroję na pół i od razu podaję.

IMG_3201

IMG_3206

IMG_3173

IMG_3178

IMG_3162

IMG_3167

8 Comment

  1. Wyglądają pysznie! A jako, że jestem fanką wszystkich użytych składników – kasza, szparagi, naleśniki – z pewnością kiedyś spróbuję! 🙂 Chociaż powiem szczerze, że grillowanych szparagów w zalewie jeszcze nie jadłam.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Przyznaję, że to też był mój debiut jeśli chodzi o szparagi.
      Ale wiem jedno – to na pewno nie był ostatni raz. Smakują pysznie <3

  2. Czyżby zdrowe i pyszne? 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      aha! fajnie, prawda?
      zdrowe i pyszne w jednym 😉

  3. Bardzo ciekawe połączenie 🙂 Dziękuję za inspirację. Do tej pory szparagi łączyłam z fetą tylko w niesamowitej wiosennej zupie.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję! :*
      Cieszę się, że Cię zainteresowało.
      Ciekawi mnie ta zupa szparagowa z fetą. Czy to krem? Chcę przepis! Koniecznie! 😉

  4. Kasia says: Odpowiedz

    Wygląda fajnie 😉 Może namówię M na naleśniki w wersji innej niż na słodko. Chciałam zapytać na co można wymienić szparagi ale doczytałam do końca i już wiem 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Namawiaj koniecznie. Chociaż jak znam M ancymona to może być oporny materiał 😉
      Ale jak już spróbuje to podejrzewam zadowolenie :*

Dodaj komentarz