Pasta z tuńczyka

IMG_3415

Pasta kanapkowa, którą po prostu uwielbiam. Szybka, prosta i zdrowa. Przygotowuję ją dosyć często i pochłaniam zazwyczaj sama w ciągu dwóch dni. Taką pastę możecie też jeść samą – świetnie sprawdza się w towarzystwie pomidora i odrobiny koperku lub szczypiorku. Idealnie sprawdza się i na śniadanie, ale też na mini kanapeczki z pumperniklem na imprezowy set. Wymaga jedynie posiadania trzech składników i jakiś 5 minut na przygotowanie (15 jeśli nie macie ugotowanych jajek;)). Dobry pomysł na śniadanie lub kolację detoksową. Kto jest ze mną i zaczął lub kontynuuje detoks cukrowy niech bierze i korzysta do woli. A przy okazji – jak Wam idzie? 😉

SKŁADNIKI:
– 2 jajka kurze
– puszka tuńczyka
– 2-3 łyżki kremowego serka
– sól, pieprz
opcjonalnie: więcej serka lub jogurt naturalny jeśli pasta będzie dla Was za sucha

do podania:
– ulubione pieczywo
– pomidor
-koperek, szczypiorek

WYKONANIE:

  • Jajka gotuję na twardo.
  • Tuńczyka odsączam z zalewy i przekładam do miski. Mieszam lekko widelcem.
  • Jajka kroję w kostkę i razem z serkiem dodaję do tuńczyka. Całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Doprawiam solą i pierzem według uznania. Podaję w towarzystwie pomidora i koperku lub szczypiorku.

IMG_3415

IMG_3417

IMG_3405

IMG_3420

6 Comment

  1. Pychota. Muszę dziś zrobić, bo będzie za mną chodzić :-).

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      mhm, jest pyszniasta!
      polecam 😉

  2. U mnie ta pasta w rodzinie miała nazwę: Nieśmiertelna Pasta z Tuńczyka 😀
    A to dlatego, że schodziła w dużych ilościach i dorabialiśmy ją codziennie, dlatego nigdy się nie kończyła 🙂
    Jedynie zamiast serka zawsze była majonez w małej ilości oraz troszkę keczupu, a tuńczyk nie był dokładnie odsączony z wody, żeby nie był suchy. 🙂
    Zapewne co rodzina, to inny przepis 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Masz rację – co rodzinna to inny przepis. To trochę jak z sałatką jarzynową ;).

      p.s. zjadam niedorzecznie wielkie ilości tej pasty o.O 😛

  3. Myślisz, że dałoby radę wymieszać to wszystko w blenderze?

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Mogło by się bardzo rozdrobnić na „papkę”. Jeśli zależy Ci żeby pasta była gładka to rozgniotłabym ją widelcem.
      Ale szczerze – ją się robi tak szybko, że szkoda brudzić blender 😛

Dodaj komentarz