Pieczone warzywa z kminem rzymskim i rozmarynem

IMG_2985

Pomysł na to danie przyszedł dzisiaj z pogodą. Piękne słońce za oknem, a ziąb i wiatr jakich mało. Miałam ochotę na lekkie, warzywne danie. Nie mogę teraz ćwiczyć, bo mój kręgosłup postanowił wywinąć się na drugą stronę. Dlatego szukam i przygotowuję jedynie przepisy z półki „nie będziesz zdziwiona jak staniesz na wagę” :).
Szybko przygotujecie te pieczone warzywa jako osobne danie lub jako dodatek do np. pieczonego mięsa (takiego czy takiego). Zapach jaki roznosi się w domu podczas pieczenia warzyw z tego przepisu mnie osobiście powala. Pasuje mi też na świąteczny stół dla każdego kto lubi troszkę poekspetymentować z tradycją.

SKŁADNIKI (dla 5-6 osób):
– 2 średniej wielkości bataty
– 3 ziemniaki
– 1 spora cukinia
– 2-3 garście brukselki
– 5 ząbków czosnku
– łyżka kminu rzymskiego
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Piekarnik nagrzewam do 210 stopni.
  • Wszystkie warzywa dokładnie myję, nie obieram ze skórek.
  • Bataty kroję w pół plasterki, ziemniaki w łódeczki, cukinię w grubsze plastry, a brukselkę jeśli jest duża przepoławiam.
  • Wrzucam pokrojone warzywa na blaszkę, polewam oliwą z oliwek i posypuję kminem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
  • Czosnek rozgniatam nożem i wkładam pomiędzy warzywa.
  • Wlewam na blaszkę ok 1/4-1/3 szklanki wody, przykrywam całość folią i piekę około godziny w 210 stopniach w funkcji grzanie góra-dół.
  • Pod koniec odkrywam warzywa, ustawiam termoobieg i przypiekam je chwilę. Podaję z komosą ryżową gotowaną z łyżką oliwy z oliwek i ząbkiem czosnku lub pieczonym mięsem (np. z tego  czy tego przepisu).
  • W przepisie spokojnie możecie dodawać i zamieniać warzywa. Polecam jednak zostawić bataty – z kminem smakują obłędnie. Spokojnie możecie wkroić np. paprykę jeśli lubicie.
  • Nie bójcie się i spróbujcie pieczone ząbki czosnku, które odłowicie spomiędzy warzyw – są delikatne i lekko słodkie po upieczeniu w piekarniku.

 IMG_2982

IMG_2985

IMG_2989

IMG_2995

Dodaj komentarz