Pieczony filet z indyka w szynce parmeńskiej

IMG_2725_blog

Kiedy pierwszy raz przygotowywałam mięso z tego przepisu zamarynowałam indyka w eksperymentalnej marynacie. Dopiero piekąc  pomyślałam „Okay. A co zrobisz jak połączenie smaków nie było udane? Kilogram mięsa zjesz sama…?”. Na szczęście – udało sie! Już w trakcie pieczenia pachniało obłędnie. Mięso wyszło soczyste, aromatyczne i dość ostre. Jeśli wolicie delikatniejsze smaki – zmniejszcie ilość ziarenek pieprzu w marynacie. Przygotowanie mięsa zajmuje dosłownie kilka chwil. Świetna opcja na rodzinny obiad, jako porcja do lunchboxa czy wędlina do kanapek. Polecam, bo smakuje przepysznie!

SKŁADNIKI (dla 6-8osób):

– ok 1kg filetu z indyka (może być też szynka czy piersi z kurczaka)
– 6-8 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie parmeńska)

na marynarę:

– łyżeczka pieprzu i soli (użyłam różowej himalajskiej)
– otarta skórka z 1/3 cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 8 ziarenek pieprzu
– 7 łyżek oliwy z oliwek

WYKONANIE:

  • Filet dokładnie płuczę i osuszam na ręczniku.
  • W moździerzu umieszczam składniki marynaty: sól, pieprz mielony, ziarna kolorowego pieprzu i ziela angielskiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny.  Dodaję oliwy z oliwek (osoby preferujące łagodniejszy smak mogą dodać połowę ziaren pieprzu) i wszystko dokładnie młotkuję i ucieram chwile.
  • Marynatę wylewam na mięso i dokładnie ją wmasowuje (długie wcieranie przypraw gwarantuje aromatyczne mięso). Spinam mięso od dołu wykałaczkami na kształt rolady i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na górze mięsa układam plastry szynki (powinny lekko na siebie zachodzić) i zawijam je pod spód. Odstawiam mięso na 30 minut.
  • Indyka wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę bez przykrycia ok 40 min. Po tym czasie wyciągam mięso na deskę i pozostawiam żeby odpoczęło chwilę. Usuwam wykałaczki i kroje na porcje.
  • Kiedy mięso odpoczywa do naczynia w którym piekliśmy indyka dolewamy 2 łyżki wody, dokładnie zbieramy płyn i przelewamy do garnka. Gotujemy chwile i polewamy pokrojone mięso.


IMG_2727_blog

IMG_2724_blog

zdjęcia wykonane przez Autorską Pracownię Rozwoju

Dodaj komentarz