Pizza na kalafiorowym spodzie

pizza z kalafiora

Wierzcie lub nie, ale smakuje obłędnie! U nas w domu przygotowanie w domu pizzy było niemałym wyzwanie. Mój Pan Mąż uważał, że w domu nie da się przygotować dobrej pizzy. Ale ja lubię takie challenge- upiekłam klasyczną pizzę z dodatkiem semoliny (przepis niedługo) jeszcze zanim byliśmy małżeństwem. Wyszło super i od tamtego momentu chyba mój małżon wie, że w domu można ugotować wszystko – wystarczy tylko zacząć gotować. No dobrze, ale to była pizza klasyczna – mąka, drożdże i mimo, że domowa to jednak nadal ciasto nie należało do lekkich. Pierwszy pomysł na zmianę spodu do pizzy padł na wykorzystanie batatów, ale nigdzie ich nie mogłam dostać – obiecuję wrócić do tematu :). Kalafiora podsunęła mi koleżanka, a że akurat miałam jednego więdnącego w lodówce to okazja była idealna. W ostatni weekend poeksperymentowałam i wyszło zdrowo, lekko i pysznie! Co prawda mogłabym dodać mniej parmezanu, ale pałamy do niego w domu taką miłością, że nie mogłam się powstrzymać;). Polecam Wam wypróbować – coś dla odmiany, a gwarantuje, że będziecie wracać do tego przepisu.

SKŁADNIKI (pizza na dużą blaszkę z piekarnika):
na ciasto:
– 1 kalafior
– 1 szklanka startego na drobnych oczkach parmezanu (ok 50 g)
– 1 jajko
– kilka łyżek mąki ziemniaczanej, z ciecierzycy, owsianej lub pszennej (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonej bazyli i oregano
– sól

na sos:
– puszka pomidorów bez skórki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– gałązka świeżej bazylii (można zastąpić suszoną- do smaku)
– oregano, sól, pieprz i ewentualnie cukier

dodatkowo – lubione dodatki, u nas:
– ok 100 g szynki prosciutto (6-7 plasterków)
– kulka mozzarelli
– świeża rukola

WYKONANIE:

  • Do moździerza wlewam 2 łyżki oliwy i wsypuję po łyżce bazylii i oregano. Odstawiam na chwilę. Jeśli nie macie moździerza wlejcie oliwę do miseczki i wsypcie zioła. W oliwie zioła cudownie „otworzą” smak.
  • Kalafiora gotuję w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzam i studzę. W tym czasie przygotowuję sos.
  • Do garnka wlewam pomidory z puszki (jeśli są gorzkie – lekko słodzę), dodaję rozgniecione, nieobrane ząbki czosnku, oliwę, sól, pieprz i zioła. Duszę całość na wolnym ogniu do częściowego odparowania wody i uwolnienia aromatów.
  • Ostudzonego kalafiora przekładam do blendera, miksuję na puree. Otrzymaną pastę przekładam na ścierkę i porządnie odciskam z wody – to ważne. Jeśli masa będzie zbyt wodnista będziecie musieli dodać duuużo mąki żeby uzyskać konsystencję ciasta.
  • Odciśnięte puree z kalafiora przekładam do miski, dodaję jajko, parmezan. Rozcieram w moździerzu wcześniej przygotowane zioła i dodaję do reszty składników. Mieszam całość do połączenia. Dodaję mąkę do momentu uzyskania ciasta, które będzie dało się formować w rękach.
  • Spód przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formuję na średnio cienki (Ty możesz zrobić dowolną, ulubioną dla siebie grubość ciasta). Wierzch smaruję łyżką oliwy z oliwek żeby nie wysechł i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiekam ok 10-15 min.
  • Podpieczony placek wyciągam, smaruję sosem pomidorowym, z którego wcześniej wyciągam ząbki czosnku. Na wierzch układam szynkę i mozzarellę i ponownie piekę przez ok 10-15 min w 220 stopniach (można też piec w niższej temperaturze i pod koniec pieczenia włączyć termoobieg).
  • Gotową pizzę posypuję świeżą rukolą i podaję.

pizza z kalafiora

IMG_2322

IMG_2329

17 Comment

  1. Wygląda obędnie 🙂

  2. Zapisuję do ulubionych, dzięki! 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Czad! smacznego! 🙂

  3. Uwielbiam pizzę, cieszę się, że przedstawiłaś taki zdrowy zamiennik. Spróbuję zrobić w wolnej chwili.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Super! Smacznego! 🙂

  4. Brzmi świetnie. Wygląda znakomicie. Wypróbuję 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Czad! 🙂

  5. Boska! Nie próbowałam jeszcze spodu z kalafiora, ale gorąco polecam ten z cukinii 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      O! Z cukinii to świetny pomysł! Zapisuje Twój przepis.
      Moje chłopaki są fanami cukinii więc będą zachwyceni 🙂

  6. Ten przepis zwrócił moją uwagę 🙂 Pizza z kalafiora…! Nigdy bym się nie spodziewała…mam już nowy piekarnik więc niebawem wypróbuję ten przepis! Zdjęcia na blogu apetyczne !!!

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dzięki!
      Jest okazja przetestować piekarnik 🙂
      Smacznego!

  7. Mniam! To nie jest normalne przeglądać o tej godzinie takie pyszne przepisy! To jest normalnie tortura ;).

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      <3 ale to opcja fit, można wcinać ;)

  8. […] Ewelina, autorka bloga Taste life up, pisze, że jest początkującą blogerką kulinarną, ale patrząc na jej przepisy i zdjęcia w życiu byście się tego nie domyślili! Nie miałam jeszcze okazji wypróbować wielu potraw, ale samo patrzenie na te przepiękne fotografie powoduje, że robię się niesamowicie głodna. W najbliższym czasie zamierzam wypróbować przepis Eweliny na nietypową pizzę. Może też skusicie się na pizzę na kalafiorowym spodzie? […]

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      o matko! tyle dobrych słów na raz!
      dziękuję kochana 🙂
      i obiecuję trzymać fason!

  9. trzeba będzie spróbować 🙂 smakowite zdjęcia!

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      koniecznie! bardzo polecam i smacznego 🙂

Dodaj komentarz