Placek amerykański

IMG_2063

Proste i szybkie ciasto naszpikowane orzechami i jabłkami. Po włożeniu ciasta do piekarnika w całym domu cudownie pachnie cynamonem i bakaliami. Właśnie z takimi smakami kojarzy mi się jesień. Kawałek aromatycznego amerykana i herbata obowiązkowo z miodem i cytryną. Połączenie wprost idealne.
Ciasto jest bardzo proste. Świetnie nadaje się na podwieczorek dla całej rodziny.
Przepis pochodzi z rodzinnych notatek.

SKŁADNIKI (na blaszkę o wymiarach 20×28*):
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4-5 średnich jabłek (2-3 duże)
2/3 szklanki orzechów (ja użyłam pekan, ale sprawdzą się też włoskie, migdały czy laskowe)
1/3 szklanki suszonej żurawiny (można pominąć lub zastąpić np. rodzynkami)

WYKONANIE:

  • W misce ubijam jaja z cukrem. Dodaję oliwę i miksuję do połączenia.
  • Do jajek przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Całość mieszam dokładnie.
  • Jabłka obieram, dzielę na ćwiartki, wydrążam gniazda i kroję w plastry. Orzechy kroję, ale nie na drobno (ja osobiście lubię jak są wyczuwalne:)).
  • Do ciasta dodaję orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszam. Wsypuję jabłka i ponownie delikatnie mieszam.
  • Foremkę na ciasto smaruję margaryną i obsypuję kaszą manną.
  • Przekładam ciasto do formy i piekę ok 45 min (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

*piekłam w formie w kształcie serca o podobnej pojemności

IMG_2075

IMG_2088

3 Comment

  1. Bardzo lubię takie przepisy, szybkie, łatwe i mega smaczne 🙂 Ciepło pozdrawiam 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dokładnie!
      Też lubię ekspresowe przepisy na smaczne ciasta :).
      Pozdrawiam i ściskam 🙂

  2. Mama says: Odpowiedz

    Witaj Córka.
    Przypomniałas mi ten przepis.Dzisiaj upiekłam placek.Listopad,
    za oknem bardziej niż szaro, ziąb przenikliwy, a tu dary lata:jabłka,orzechy,żurawina i
    cudowny zapach pieczonego ciasta z cynamonem wypełnił cały dom.
    Nawet słońce wyszło na chwile.:-)
    Zapowiedź świątecznych wypiekow na początek Adwentu. Dotrwamy do Gwiazdki.

Dodaj komentarz