Proste i szybkie ciasto ze śliwkami i kokosową kruszonką

image

Czas na śliwki. Są wszędzie, pyszne, soczyste i idealne do drożdżówek i ciast z kruszonką. Dzisiaj przepis na tak proste ciasto, że wychodzi każdemu. Wystarczy, że zmiksujesz wszystkie składniki razem i poukładasz śliwki. Bajecznie łatwe, prawda? Ciasto ma mąkę pełnoziarnistą i niewiele cukru więc nie zaszkodzi figurze. Do tego kokosowa kruszonka, która się lekko rumieni w trakcie pieczenia. Zapach pieczonego ciasta szybko zgromadzi u Was sąsiadów na kawę. Ciasto idealne na leniwe letnie popołudnia. Kupcie więc te wdzięczne owoce i upieczcie to ekspresowe ciasto, a gwarantuje uśmiech na twarzach domowników ;). Przepis pochodzi z domowych rodzinnych zapisków z małymi modyfikacjami.

SKŁADNIKI (na blaszkę o wymiarach 20×28 cm):
700-800 g śliwek
4-5 jajek
3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego (roślinnego lub krowiego)
3/4 kostki margaryny, roztopionej i wystudzonej

na kruszonkę
1/4 kostki miękkiej margaryny
1/2 szklank1 płatków owsianych
1/2 szklanki mąki kokosowej
3 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki ksylitolu (lub cukru)

 

WYKONANIE:

  • W misce ucieram jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  • Wsypuję mąkę, ksylitol/ cukier,  proszek do pieczenia i miksuję do połączenia się składników. Dodaję jogurt i roztopioną margarynę i wszystko dokładnie mieszam.
  • Formę do pieczenia smaruję tłuszczem i posypuję kaszą manną. Wylewam gotowe ciasto.
  • Śliwki przekrajam na pół i odpestkowuje. Owoce układam na cieście rozcięciami do góry.
  • Wszystkie składniki kruszonki mieszam ze sobą w misce. Jeśli kruszonka jest zbyt lepka dodaję mąki.
  • Kruszonkę rozkruszam na owocach.
  • Ciasto piekę przez 45 min w 150 stopniach (lub do suchego patyczka). Wystudzone posypuję mąką kokosową lub cukrem pudrem.

image

image

Dodaj komentarz