Pulpeciki wieprzowe z boczkiem w sosie pomidorowym

FullSizeRender

Pamiętacie mielone z dzieciństwa? Chyba w co drugim domu zestawem numer dwa obok schabowego były mielone z ziemniakami i mizerią. Często u nas w domu znikały pierwsze kotlety porywane z kromką chleba i zjadane na krawężniku :). Muszę przyznać, że w takiej wersji rzadko już występują u nas mielone. Dzisiejszy przepis na kotleciki w lekkiej opcji. Wstępnie podsmażone i chwilę podpiekane w sosie dla przeniknięcia smaków. Danie właściwie kilku składnikowe, a smakuje wyśmienicie. Obiad prosty i smaczny.  Danie, które wyjdzie absolutnie każdemu 🙂

SKŁADNIKI (dla 3-4 osób):
– 400 g mięsa mielonego ( u mnie karkówka)
– 150 g boczku (u mnie parzony, duński)
– 1 jajko
– 4 łyżki mąki kukurydzianej (można zamienić na pszenną, z ciecierzycy czy jaglaną)
– 1-2 łyżki sosu Worcestershire
– sól, pieprz

na sos:
– dwie puszki pokrojonych pomidorów
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mała cebulka
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki oregano
– sól, pieprz i ewentualnie cukier

do podania:
– ziemniaki z wody,
– rozmarynowe frytki (np z tego przepisu)
– ryż
U nas:
– makaron z cukinii wymieszany z bezglutenowym kukurydzianym makaronem spaghetti

WYKONANIE:

  • Boczek kroję w kostkę i podsmażam chwilę na patelni.
  • Do miski przekładam mięso i rozgniatam je widelcem.
  • Do mięsa przekładam podsmażony i odsączony na ręczniku boczek i mieszam. Dodaję jajko, sos Worcestershire, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiam (najczęściej ręką). Dodaję mąki do otrzymania masy pozwalającej na formowanie pulpecików.
  • Z mięsa formuję kotleciki i obsmażam je z każdej strony na patelni po boczku.
  • W garnku umieszczam pomidory z puszki, oliwę z oliwek, rozgniecione ząbki czosnki i oregano. Sos delikatnie solę i dodaję pieprzu do smaku. Gotuję chwilę do lekkiego odparowania i połączenia się smaków.
  • Do formy żaroodpornej przekładam podsmażone pulpeciki i zalewam je ciepłym sosem pomidorowym.
  • Naczynie wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 20 minut.
  • Makaron z cukinii: średniej wielkości cukinię obieram za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw julienne. Gotuję makaron al dente i pod koniec gotowania (ok 2 min przed) dorzucam do makaronu cukinię i gotuję razem. Makaron z cukinią odcedzam i przelewam lekko wodą (nie za mocno żeby nie był zimny). Dodaję łyżeczkę masła do smaku i mieszam. Od razu podaję z ciepłymi puplecikami i sosem.

 

FullSizeRender

FullSizeRender_1

FullSizeRender_3

IMG_1952

5 Comment

  1. U mnie dzisiaj podobne pulpeciki, tylko z indyka 🙂 codziennik-kobiety.blogspot.com

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      U nas też często są z inyka – synek za nimi przepada. 😉

  2. Bardzo apetycznie się prezentują 🙂

  3. Wyglądają bardzo apetycznie! Od czasu do czasu robię podobne pulpeciki, ale z chudszego mięsa z dodatkiem ryżu i w sosie pomidorowym 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję! 🙂
      Brzmi pysznie ;).
      U nas też często zdarzają się pulpeciki z indyka lub kuraka.
      Tym razem jakoś tak mieliśmy ochotę na wieprzowinę 🙂

Dodaj komentarz