Puszyste pancakes

IMG_2348

Wstajemy w niedzielę. A tam wstajemy … Jan wstaje 7.13 i już wiemy, że nie da się go przeciągnąć i czas wstawać. Z własnej, nieprzymuszonej woli w pochmurną niedzielę pół palca spod kołdry bym przed 10 nie wystawiła. Niestety, mam to nieprzyjemne uczucie, że te czasy chwilowo minęły. Chwile krzątam się po domu. Chłopaki już układają klocki, a ja orientuje się, że do tego łososia co miał być do jajecznicy to nie mam pół bajgla i ani ćwierci croissanta. Kolejny prztyczek. Bo jaki rozsądny sklep jest otwarty w niedzielę o 7.22? Lekko się irytuje, bo jak bym nie chciała to chleba w trzy minuty nie upiekę. Oczywiście dziecko czuje szybko klimat i zaczyna wędrować dookoła nóg z „mniam mniam” na ustach. Standardowy pressing. Dobrze, myślę sobie „uspokój się kobieto, zaraz coś wymyślisz”. Otwieram lodówkę. Jajka – są. Mleko – jest. O mąkę się nie martwię – zawsze jest w domu w co najmniej 8 odmianach. „Będą pancakes!” – dre się jak wariatka i już wiem,  że od tych puszystych oblanych syropem klonowym placuszków dzień będzie piękniejszy. Raz dwa mieszajcie ze mną składniki i pora na poprawiające humor śniadanie 🙂

SKŁADNIKI (na ok 12 małych pancakes):
– 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
– 1 szklankę mąki
– 170 ml mleka ( u mnie roślinne, ryżowe)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– garść owoców (u mnie zamrożone jagody, ale świetnie sprawdzi się też borówka amerykańska, maliny, jabłka czy gruszka pokrojone w kostkę)

dodatkowo:
-np. syrop klonowy, jogurt naturalny, ulubione powidła, orzechy, masło orzechowe lub nutella

WYKONANIE:

  • Żółtka roztrzepuję z mlekiem. Dodaję do masy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia się składników.
  • W osobnej misce ubijam białka z odrobiną soli na sztywno.
  • Po łyżce dodaję ubitą pianę i mieszam szpatułką do połączenia się składników.
  • Na końcu dodaję owoce i delikatnie mieszam.
  • Na rozgrzanej teflonowej patelni smażę średniej wielkości placki i podaję ciepłe z ulubionymi dodatkami.

puszyste pancake

puszyste pancakes

IMG_2361

13 Comment

  1. Przydałaby się jeszcze informacja o ilości kcal, które zawiera 1 pancake 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Zgadzam się z Tobą :)!
      Pracuję nad tym.
      Będzie! 😉

  2. aż ślinka cieknie! wyglądają pysznie!

  3. Patrząc na zdjęcie robię się głodna. Świetny przepis, jutro u nas na kolację.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuje 🙂 i smacznego! :*
      Zapraszam jak najczęściej 🙂

  4. Mniam! Orzechy pekan, moje ulubione! Powiedz proszę, czy sama robisz mleko ryżowe? Bardzo pysznie tu u Ciebie! Będę zaglądać 😀 zapraszam do mnie w wolnej chwili.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Ja też je uwielbiam! Generalnie jestem fanką bakaliową 🙂
      Mleko ryżowe robię sama. Kiedyś kupowałam, ale jest tak proste do zrobienia, że szkoda kupować zagadkę w kartonie. Więc ryżowe, kokosowe mleka robię w domu :). Zapraszam w swoje progi :*

      P.S. Te Twoje Quesadillas wyglądają obłędnie <3
      Zapisuję!

  5. Pankejki to u nas podstawa niedzielnego poranka. Robimy takie same. Są pyycha! 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Super!
      Niedzielne śniadanie to idealny moment na pankejkowe rozpieszczanie 🙂

  6. Jak dla mnie bomba! Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placuszki z owocami w środku. Do ulubionych należą takie z borówkami lub jagodami 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      ojj tak. z takim śniadaniem dzień nie może się nie udać 🙂

  7. Pancakes z syropem klonowym to chyba najlepsza rzecz jaką można na świecie znaleźć!

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      zgadzam się i podpisuje pod tym obiema ręcami! 😀

Dodaj komentarz