Roladki z piersi kurczaka z pistacjami i serem z niebieską pleśnią

image

Dzisiaj przepis na efektowne danie. Prezentuje się bardzo dobrze, przygotowanie jest ekspresowe i łatwe. Najwieksza trudność to chyba zwinięcie mięsa i spięcie go wykałaczkami. Poważnie! Jeśli szykuje Wam się wyjątkowy obiad, teściowie wpadają w niedzielę lub po prostu macie ochotę na coś niestandardowego zdecydowanie przepis jest dla Was. Poza tym są w nim pistacje. A umówmy się- kto nie lubi pistacji :).

SKŁADNIKI (dla 4 osób):
6 pojedynczych piersi z kurczaka
garść obranych pistacji
100 g sera z niebieską pleśnią (użyłam sera Lazur) (40g + 60g)
oliwa z oliwek
1 łyżka masła (można pominąć)
5 łyżek mleka
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Piersi płuczę, osuszam na papierowym ręczniku i oczyszczam z błonek. Każdą pierś rozbijam tłuczkiem aby mięso łatwo się zwijało, ale jednocześnie nie rozpadało.
  • Na jednym końcu piersi układam kilka pistacji i kawałek sera. Zawijam jak roladki i spinam wykałaczkami.
  • Gotowe roladki lekko solę (uważajcie z solą-ser ma słony smak), dodaję świeżo zmielonego pieprzu i oliwę z oliwek. Roladki dokładnie obtaczam w przyprawach i oliwie.
  • Rozgrzewam patelnię, wlewam łyżkę oliwy z oliwek i dodaję łyżkę masła. Układam roladki na patelni i obsmażam z każdej strony. Na koniec podlewam niewielką ilością wody i zostawiam pod przykryciem na małym ogniu aż mięso dojdzie.
  • W rondelku umieszczam mleko i pozostały pokruszony ser. Mieszam do rozpuszczenia się sera.
  • Gotowe roladki wyciągam na deskę, przykrywam folią i czekam kilka minut żeby odpoczęły (nie czekajcie za długo, bo mięso będzie zimne). Po tym czasie wyciągam wykałaczki i przekrajam roladki po skosie na pół.
  • Mięso układam na talerzu, dodaję sosu i posypuje posiekanymi pozostałymi pistacjami. Podaję z ulubionymi dodatkami.

image

image

zdjęcia wykonane przez Autorską Pracownię Rozwoju

Dodaj komentarz