Sałatka z fasolką szparagową, kaszą jaglaną i chrupiącym boczkiem

IMG_2805_blog

Przepis na tą sałatkę powstał just like that. W lodówce siatka fasolki z ogródka przydomowego rodziców, na dworze ukrop więc potrzebowaliśmy zjeść coś lekkiego i w sam raz na gorący dzień. Wyszło idealnie! Fasolka jest aromatyczna, a boczek chrupiący. Do tego jest to danie z kategorii fit & healthy. Jeśli nie macie pomysłu na lunchboxa czy kolację zdecydowanie powinniście zaprzyjaźnić się z tym przepisem. Bardzo polecam.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

garść żółtej fasolki szparagowej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
120 g boczku
1/2 czerwonej papryki
1 duży ogórek gruntowy
1 łyżka kaparów
łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Fasolkę płucze, kroję na mniejsze kawałki i gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam na sicie. Ciepłą fasolkę przekładam do miski, dodaje oliwy z oliwek, pietruszkę i wszystko dokładnie mieszam.
  • Kaszę jaglaną płucze pod bieżącą wodą do momentu aż zacznie pachnieć. Gotuje w szklance osolonej wody. Kaszę po ugotowaniu pozostawiam pod przykryciem na kilka minut.
  • Boczek kroję w słupki i smaże na patelni do zrumienienia. Przekładam na ręcznik papierowy i osuszam z tłuszczu.
  • Ugotowaną kaszę przesypuje do miski z fasolką. Dodaje boczek, pokrojonego w słupki ogórka, pokrojoną w kostkę paprykę i kapary. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku.

IMG_2747_blog

IMG_2749_blog

Dodaj komentarz