Sernik gotowany

IMG_3128

Marzy Wam się sernik tak kremowy jak serek homogenizowany, ale tak mięsisty jak twarożek kanapkowy? Chcielibyście żeby sernik był prosty jak stół, nie opadał i dał się przygotować bez większych ceregieli? Wydaje się niemożliwe? A ja Wam powiem, że się da. I to bez stresu. Nawet mało wprawione osoby w pieczeniu ciast poradzą sobie z tym przepisem bezproblemowo. Spróbujcie koniecznie tego sernika, a wierzcie mi, goście będą zapisywać się na kolejny kawałek 😉 Idealny na codzienny deser, ale także jako wypiek świąteczny czy na specjalną okazję.

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 18 cm):
na spód:
– 140 g ciasteczek owsianych, lekko słonych (mogą być też ciastka digestive czy zwykłe herbatniki + szczypta soli)
– 30 g masła

na masę sernikową:
– 400 g serka Philadelphia (lub innego kremowego, kanapkowego. Ja tym razem użyłam serka kanapkowego, naturalnego „niebieskiego” Łaciaty )
– 3 duże jajka
– 1/3 szklanki cukru
– 2 łyżki śmietanki kremówki 30-36%
– 65 g miękkiego masła
– 1/2 szklanki mleka
– 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej

do dekoracji:
– 150 g malin (świeżych lub mrożonych – użyłam tych drugich)
– 1 łyżka cukru

WYKONANIE:

  • Ciasteczka umieszczam w malakserze i mielę na piasek. Dodaję roztopione masło i mieszam dokładnie. Jeśli nie macie malaksera lub robota, który to za Was zrobi – umieśćcie ciasteczka w plastikowej torebce i porządnie rozwałkujcie ciasteczka wałkiem.
  • Maliny wrzucam do garnka, gotuję aż puszczą sok. Ciepłe przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek. Do musu dodaję łyżkę cukru i gotuję na małym ogniu żeby odparować wodę, następnie odstawiam go i studzę.
  • Do formy przesypuję zmielone ciastka z masłem i wylepiam nimi dno. Wstawiam tortownicę do schłodzenia do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Miękkie masło ucieram mikserem na puszystą masę. Dodaję cukier i miksuję do połączenia.
  • Do masła z cukrem dodaję dwa żółtka miksując dokładnie po każdym. W 3-4 turach dodaję serek i miksuję za każdym razem na jednolitą masę. Dodaję kremówkę i mieszam do połączenia.
  • Pianę z trzech jajek ubijam na sztywną masę, dodaję do masy serowej i mieszam szpatułką.
  • Masę serową przelewam do garnka i zagotowuję. Trzeba stać i ją dokładnie mieszać, bo może się przypalić.
  • W miseczce roztrzepuję mleko, jedno żółtko i mąkę ziemniaczaną. Na gotującą się masę serową wlewam mleko z mąką i żółtkiem. Zagotowuję jak budyń i odstawiam z gazu.
  • Wystudzoną masę wylewam na spód z herbatników.
  • Na wierzch sernika dodaję łyżeczką mus z malin w kilku miejscach i długą wykałaczką rozprowadzam go robiąc przy tym wzorki.
  • Sernik studzę w lodówce minimum 4-5h, a najlepiej jest go zostawić na całą noc.

IMG_3128

IMG_3145

IMG_3149

IMG_3153

IMG_3138

8 Comment

  1. Kiedyś próbowałam podobny sernik i wyszedł średni… Spróbuję jeszcze raz, tym razem z Twojego przepisu 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      O widzisz. To tym bardziej jestem ciekawa czy Ci będzie smakowało. Czekam na feedback😉

  2. Wygląda przepięknie!

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję! Smakuje też nieźle 😉

  3. Jeny, ten sernik jest genialny!!!!! Uratowałaś mnie 😀😀😀😀😀jutro kupuję składniki 😀 używałaś serka philadelphia czy jakiegoś innego?😍😍😍

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję 😍
      Zazwyczaj używam serka typu Philadelphia. Tym razem akurat wzięłam kanapkowy Łaciaty (niebieski) 😉
      Dodam info w przepisie- dzięki 😘

  4. Nigdy nie próbowałam gotowanego sernika, ale ten prezentuje się obłędnie! 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję 🙂
      Zaraz dłuższy weekend – będzie okazja na spróbowanie 🙂

Dodaj komentarz