Stek z ligawy wołowej z domowymi frytkami

IMG_1342

W pierwszy weekend września śwętowaliśmy urodziny. A co bloger kulinarny robi w urodziny? Gotuje wymyślny obiad i piecze „sobie” tort :). Mieliśmy z W ogromną ochotę na steki. Dobry, aromatyczny kawałek mięsa od lokalnego dostawcy, rozmarynowe domowe frytki i lekka sałata – obiad idealny. Nie bójcie się przygotowywania mięsa, pamiętacie jednak żeby go nie przesuszyć i dać odpocząć mięsu co najmniej tyle ile się smażyło. Kawałek powinien być konkretny i gruby, a mięso w temperaturze pokojowej przed smażeniem. Najlepsza oczywiście będzie polędwica, ale ja dostałam akurat piękny kawałek ligawy, który wyszedł obłędnie. Przy wybieraniu mięsa istotne jest żeby było poprzecinane tłuszczem – dzięki niemu zachowuje kruchość i wilgotność jednocześnie. Poza tym nie bójcie się tych białych żyłek – tłuszcz jest też nośnikiem smaku i zapewnia aromatyczność potrawie. Więc jeśli szykuje Wam się wyjątkowa okazja, chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę czymś wyszukanym upieczcie ten pyszny kawałek mięsa. Gwarantuje,  że nie będziecie zawiedzeni.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

dwa kawałki mięsa na steki 150-200 g każdy, o grubości ok 2,5 – 3 cm (polędwica wołowa, ligawa)
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

dodatki:

masło ziołowe:
łyżka masła
1/2 łyżki posiekanej pietruszki
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz

rozmarynowe domowe frytki:
5-6 ziemniaków średniej wielkości
kilka gałązek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól

WYKONANIE:

  • Mięso przed smażeniem ocieplam do temperatury pokojowej. Przyprawiam solą i pieprzem z obu stron.
  • Składniki masła ziołowego łączę ze sobą i  zwijam w roladkę za pomocą papieru do pieczenia i wkładam do lodówki (lub zamrażalnika).
  • Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w słupki. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaję oliwy z oliwek, świeży rozmaryn i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piekę 20 min i przełączam piekarnik na termoobieg i piekę do zezłocenia. Warto co jakiś czas przemieszać frytki żeby upiekły się równomiernie.
  • Na patelni roztapiam łyżkę masła, oliwy i na gorący tłuszcz kładę mięso. Smażę steki z obu stron po 3 min każda, odwracając mięso co minutę. Każdorazowo mięso nacieram rozgniecionym ząbkiem czosnku i masłem.
  • Po tym czasie patelnię przekładam do piekarnika i piekę 5-6 minut (jeśli nie macie patelni, którą można włożyć do piekarnika przełóżcie mięso do ogrzanej w piekarniku formy).
  • Upieczone mięso wyciągam na deskę, przykrywam folią i pozwalam mu odpocząć 10-12 min.
  • Na talerzach układam osoloną porcję frytek i kawałek mięsa z plastrem masła ziołowego. Podaję całość z odrobiną roszponki skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

IMG_1340

IMG_1343

IMG_1345
IMG_1354

Dodaj komentarz