Świąteczny piernik na ostatnią chwilę

IMG_2900

Nigdy nie byłam fanką pierników. Zresztą dalej nie jestem ;). Pierniczków alpejskich to na największym głodzie cukrowym nie ruszę. Ale przepis na ten piernik znalazłam w zapiskach prababci. Czuć było, że to stary przepis, bo chwilę mi zajęło odnalezienie informacji, że „cukier w mączce” to cukier puder. Z ciekawości na szybko, przy pomocy moich chłopaków skręciliśmy piernik. Pachniało w domu pięknie. Już się zaczynałam nawet z ozdobami świątecznymi rozpędzać, ale mąż mnie na ziemię sprowadził, że jeszcze mamy chwilę :P.
Piernik z tego przepisu jest gotowy do krojenia i podawania. Nadaje się zarówno do przełożenia gęstą marmoladą jak i naszpikowania bakaliami – ja wybrałam tą opcję, ale jestem pewna, że z domowymi powidłami smakował by równie dobrze. Nie pozostaje nic innego jak spróbować piernika z tego przepisu. Zwłaszcza polecam go spóźnialskim, co na początku grudnia na pewno nie myśleli o pieczeniu pierniczków 🙂

SKŁADNIKI (na blaszkę o wymiarach 26 cm x 11 cm*):
– 50 dag mąki pszennej lub żytniej
– 4-5 jajek (jeśli większe użyj 4 szt.)
– 15 dag cukru pudru
– 20 dag miodu
– 2 łyżki karmelu (10 g cukru +2-3 łyżki wody)
– 5-10 dag margaryny
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 10g sody oczyszczonej
– 15-20 dag mieszanki orzechów włoskich i suszonej żurawiny (Możecie zastąpić innymi bakaliami – skórką pomarańczową, figami, rodzynkami – nie więcej jednak niż 20 dag wszystkich bakalii. Jeśli wybraliście opcję przełożenia piernika marmoladą pomińcie dodatek bakalii)

*- piernik urósł mi z lekką górką, którą ścięłam i podzieliłam na kilka podwieczorków dla Jaśka

WYKONANIE:

  • Formę do pieczenia smarują tłuszczem i oprószam mąką. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  • Orzechy siekam na większe kawałki.
  • Przygotować karmel: cukier mocno rumienię w garnku, dodaję wodę i zagotowuję.
  • Do miski przesiewam mąkę i przyprawy. Białka oddzielam od żółtek.
  • W osobnej misce rozcieram margarynę aż stanie się puszysta i dodaję do niej po żółtku. Wsypuję partiami przesiany cukier puder, dodaję miód, sodę i karmel. Miksuję do połączenia składników.
  • Ucieram ciasto dodając stopniowo połowę przesianej mąki z przyprawami.
  • Białka ubijam na sztywno i dodaję je do masy. Delikatnie mieszam szpatułką do połączenia. Dosypuję sukcesywnie resztę mąki i bakalie. Mieszam do połączenia.
  • Gotowe ciasto wylewam do formy i piekę w dobrze nagrzanym piekarniku ok 1 godziny.
  • Ciepły piernik wyciągam i oddzielam ciasto nożem od boków foremki. Gotowy piernik przekładam na deskę lub ścierkę do wystudzenia.
  • Jeśli chcecie przełożyć piernik marmoladą wybierzcie taką bardzo gęstą żeby Wam nie wypływała bokiem w czasie krojenia. Ciasto można przekroić wzdłuż jak ostygnie i wtedy nałożyć wybraną marmoladę.
  • Udekorować można polewą czekoladową lub lukrem.

IMG_2898

IMG_2902

IMG_2903

2 Comment

  1. Rewelacyjnie to wygląda 🙂 nie dość ze fajnie piszesz to i zdjęcia są magiczne 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję 😉
      Jeszcze raczkuję jako fotograf, ale staram się 😉
      Świąteczne zdjęcia są bardzo wdzięczne zresztą 🙂

Dodaj komentarz