Tarta z gruszką, serem gorgonzola i orzechami włoskimi

image

Kolejny przepis z cyklu „klasyka gatunku”. Danie z jednej strony delikatne i słodkie za sprawą gruszek, a z drugiej wytrawne o wyraźnym smaku dzięki gorgonzoli. Do tego lekki bezglutenowy, kruchy spód. Połączenia idelane, zapach roztapiającej się gorgonzoli pojawia się w domu chwilę po włożeniu tarty do piekarnika. Możecie być pewni, że aromat przywoła sąsiadów wpadających pod pretekstem pożyczenia szklanki cukru :). Tarta pasuje zarówno jako opcja na ciepło na imprezowe spotkanie z przyjaciółmi, lekki obiad we dwoje czy rodzinne spotkanie. Bardzo polecam wypróbować, zwłaszcza sceptykom owoców w daniu głównym – będziecie zaskoczeni 🙂

SKŁADNIKI (dla 6 osób, spód do tarty o średnicy 25 cm):

na ciasto*:
110 g mąki ryżowej
90 g mąki gryczanej
60 g mąki jaglanej
30 g mąki kukurydzianej
1 jajko i 1 żółtko
175 g margaryny
1 łyżka śmietany (u mnie ryżowa)
1/2 łyżeczki soli

na farsz:
5 jajek
200 ml śmietanki (u mnie sojowa)
200 g sera gorgonzola
2 gruszki
garść orzechów włoskich, posiekanych
sól, pieprz

do podania:
rukola

WYKONANIE:

  • W misce mieszam wszystkie mąki, dodaję jajko, żółtko, posiekaną margarynę, śmieranę, sól  i wyrabiam ciasto. Formuję kulę i wkładam do lodówki na minimum 30 min.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia. Przekładam do formy wysmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie pokrywam boki i spód formy. Nakuwam widelcem ciasto i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika do lekkiego podpieczenia.
  • W misce roztrzepuje jajka ze śmietaną i przyprawami. Gruszki obieram, przekrajam na pół i usuwam gniazda nasienne. kroję na cienkie plasterki.
  • Do masy jajecznej dodaję pokrojoną na małe częsci gorgonzolę i orzechy włoskie – całość mieszam i wylewam na podpieczony i wystudzony spód. Układam pokrojoną gruszkę i wkładam gotową tartę do piekarnika i piekę 30 min w 190 stopniach (lub do ścięcia się masy jajecznej).
  • Gotową tartę dekoruję i pojadę z rukolą.

*możecie też przygotować spód z mąki pszennej, zastępując nią wszystkie mąki wymienione w przepisie (będzie potrzebne 250 g mąki pszennej). Pamiętajcie aby obciążyć spód przed włożeniem do piekarnika. W przypadku spodu z mąki pszennej wydłuża się także czas podpiekania.

image

image

image

image

Dodaj komentarz