Tarta z kremem budyniowym i owocami lata

image

Prosty w wykonaniu, ale za to jak zjawiskowo wyglądający deser! Teraz kiedy sezon na smaki lata – maliny, jeżyny, borówki, jagody… – nie wahaj się ani chwili. Kup składniki i zaskocz siebie i gości idealnym deserem na gorące dni. Tylko nie zwlekaj za długo. Co dobre szybko się kończy… Chyba, że to zamrozisz 😉

SKŁADNIKI (na formę do tart o średnicy 25 cm):

na spód:
– 300g mąki pszennej
– 1 łyżka smalcu
– 100g margaryny
– 1 całe jajko
– 1 żółtko
– 150 g cukru
– 1 płaska łyżka śmietany
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
– 2 szklanki mleka
– 1 żółtko
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
– 1 kostka margaryny

dodatkowo:
– 1/2 szklanki jeżyn
– 1/2 szklanki malin
– 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
– kilka listków mięty do dekoracji

WYKONANIE:

  • Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję margarynę, smalec i resztę składników. Całość siekam i wyrabiam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min.
  • Formę do tarty smaruję margaryną i obsypuje mąką. Ciasto rozwałkowuje i wykładam nim spód i boki tarty. Nadmiar ciasta ścinam. Spód ciasta nakuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam (kulkami ceramicznymi lub np. ryżem). Piekę w 180 stopniach przez 30 min, wyciągając 10 min przed końcem papier z obciązeniem. Wyciągam ciasto, studzę.
  • W czasie kiedy piecze się ciasto przygotowuje krem. Szklankę mleka zagotowuje w garnku wraz z cukrem. W drugiej szklance mleka roztrzepuje żółtko razem z mąką i pastą waniliową. Wlewam na gotujące się mleko z cukrem i energicznie mieszam. Gotuje jak budyń. Odstawiam z ognia i przykrywam folią spożywczą (bez folii powstanie korzuch, który ciężko będzie zmiksować). Po wystudzeniu budyń miksuję z margaryną na gładką masę.
  • Na wystudzony spód wykładam masę budyniową i dekoruje owocami. Schładzam w lodówce minimum godzinę. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

IMG_2822

IMG_2821

IMG_2824

zdjęcia wykonane przez www.autorskapracowniarozwoju.pl

Dodaj komentarz