Tarta z musem z czerwonej porzeczki (bez glutenu, bez nabiału)

image

Te wszystkie cudowne wypieki po przejściu na dietę bezglutenową i bezmleczną…nie muszą być tylko wspomnieniem! Uwierzcie mi, upiekłam trochę tego i tamtego w życiu. Ale, ale już jak mój W o tej tarcie powiedział, że „Wiesz, że dobra? Chrupiący spód i słodko-gorzka porzeczka. Dla mnie bomba!” – mało nie padłam z radości. Kruche ciasto bezglutenowe jest dość wymagające, ale warto mu poświecić chwile. Reszta idzie na prawdę gładko. Jeśli nie jesteście na diecie wegańskiej – nie pomijajcie smalcu. Wierzcie mi – działa cuda w kruchym cieście. Zostawiam Was z przepisem na oswojoną bezglutenową tartę;).

SKŁADNIKI (na formę do tarty o średnicy 25 cm):

na ciasto:
120 g owsianej mąki bezglutenowej
100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
70 g mąki migdałowej
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżki smalcu (można pominąć i dodać więcej margaryny)
100 g margaryny bezmlecznej
70 g cukru pudru
1 łyżka śmietany ryżowej

na krem:
2 szklanki mleka ryżowego
2 łyżki ksylitolu (lub innego słodziwa)
1 jajko (można pominąć)
4 spore łyżki mąki ziemniaczanej
100 g margaryny bezmlecznej
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

na mus z czerwonych porzeczek:
350 g czerwonych porzeczek
4 łyżki ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:

  • Składniki na ciasto siekam nożem na stolnicy i zagniatam ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo się lepić – można dodać odrobinę mąki owsianej. Formuje z ciasta kulę, zawijam w folię spożywczą i schładzam w lodówce minimum 30 minut.
  • W międzyczasie przygotowuje mus. Porzeczki płucze i obieram z ogonków. W garnku umieszczam porzeczki, ksylitol i sok z cytryny. Gotuje do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego dżemu. Przykrywam folią spożywczą żeby nie powstał korzuch i studzę.
  • Szklankę mleka ryżowego i ksylitol gotuję. W drugiej szklance mleka roztrzepuje żółtko razem z mąką i pastą waniliową. Wlewam na gotujące się mleko z ksylitolem i energicznie mieszam (jeżeli masa wydaje się za rzadka dodaję mąki ziemniaczanej). Gotuje jak budyń. Odstawiam z ognia i przykrywam folią spożywczą (bez folii powstanie korzuch, który ciężko będzie zmiksować). Po wystudzeniu budyń miksuję z margaryną na gładką masę.
  • Formę do tarty smaruję margaryną i obsypuje mąką owsianą. Spód rozwałkowuje i wykładam nim formę. Nakuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
  • W czasie kiedy piecze się spód miksuje wystudzone ugotowane czerwone porzeczki na gładką masę. Przekładam do naczynia i odstawiam.
  • Na wystudzony spód wykładam krem budyniowy i wkładam formę do lodówki na 30 minut (do ścięcia kremu).
  • Kiedy krem będzie już ścięty wykładam mus porzeczkowy i chłodzę tartę w lodówce minimum godzinę.

image

image


IMG_2786_blog

image

Dodaj komentarz