Tort kokosowo-limonkowy w wersji light

image

Gdyby tak można było upiec torta po którym nie będzie miliona wyrzutów sumienia? A co jak Wam powiem, że można? Do tego nikt się nie pozna, że to wypiek bezglutenowy, a krem nie ma grama mleka. Zdziwieni? Upieczcie, a przekonacie się, że każdy kawałek ciasta rozpieszcza niesamowicie. Jeśli jest to jeszcze kawałek zjedzony bez wyrzutów sumienia – rozwiązanie idealne :). Jesz deser i nie idzie w boczki! No chyba, że zjesz cały na raz 😀
Przed Wami fit & healthy odchudzony tort limonkowo-kokosowy. Rewelacyjny na ciepłe dni, odświeżający deser. Zapraszam do przepisu.

SKŁADNIKI (na formę o średnicy 16 cm):

na blaty:
3 jajka
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki ksylitolu (można zastąpić zwykłym cukrem)

na krem:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
400 ml mleka ryżowego (może być też krowie, owsiane lub sojowe)
3 łyżki ksylitolu
skórka i sok z jednej limonki
1/2 kostki margaryny

do nasączenia:
sok z 2 limonek
100 ml wody
1 łyżeczka miodu

do przełożenia:
2 garście orzechów włoskich
1/4 kostki margaryny
1 duża łyżka miodu

dodatkowo:
3/4 szklanki wiórek kokosowych
kilka plasterków limonki

WYKONANIE:

  • Żółtka oddzielam od białek.Ucieram je z ksylitolem na puszystą masę. Dodaję mąki i mieszam dokładnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do żółtek z mąką i mieszam szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia (samo dno) i piekę w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzę w uchylonym piekarniku.
  • Kaszę jaglaną pluczę na sitku aż zacznie pachnieć (zazwyczaj płuczę zimną wodą i potem przelewam wrzątkiem). Wrzucam kaszę do garnka, zalewam mlekiem, dodaję ksylitol, skórkę i sok z limonki. Gotuję do wchłonięcia płynu (ok 15-20).
  • Po ugotowaniu wystudzoną kaszę miksuje na gładki krem z margaryną.
  • W garnuszku roztapiam 1/4 kostki margaryny ze sporą łyżką miodu. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem i wysypuje orzechy. Zalewam roztopioną margaryną z miodem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut. Wyciągam i studzę. Wystudzone orzechy siekam.
  • Sok z dwóch limonek mieszam z wodą i miodem.
  • Wystudzony biszkopt przekrajam wzdłuż na pół. Pierwszy blat kładę na paterę i nasączam syropem. Smaruję 1/3 ilości kremu i posypuję 1/2 ilości orzechów. Kładę kolejny blat biszkoptowy, nasączam syropem i smaruję kremem wierzch i boki torta.
  • Górę torta posypuje wiórkami kokosowymi, a boki obkładam posiekanymi orzechami. Górę dekoruję plastrami limonki.
  • Tort schładzam minimum 3 godziny w lodówce.

* krem z kaszy lubi wysychać, dlatego proponuję przechowywać tort pod przykryciem.

 

image

 image

image

image

image

2 Comment

  1. Oh my gawd, looks so yum. So glad that Google Translate exists! <3

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Hi!

      Thanks Charlie :*
      If you would like some recipe in English – please let me know. I can prepare it for you 🙂

Dodaj komentarz