Truskawkowo-migdałowy tort urodzinowy (bez glutenu, bez nabiału)

image

Przepis na pyszny i lekki tort urodzinowy. Lekkie blaty biszkoptowe z dodatkiem mielonych migdałów, pianka z mleczka kokosowego i świeże truskawki. Zestawienie idealne. Ciasto nadaje się do przygotowania dla małego alergika jak i dużego łasucha. Zdrowa porcja słodyczy. Bardzo polecam 🙂

•Przeczytajcie przed jego wykonaniem cały przepis- jest prosty w wykonaniu, ale wymaga zaplanowania działań ;). Gdyby coś było nie do końca jasne lub będziecie mieli problem z przygotowaniem- napiszcie komentarz. Pomogę 🙂 •

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 16 cm):

na biszkopt:
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki ksylitolu

na kokosową żelkę
2 puszki mleczka kokosowego (schłodzone, tylko stała część)
1/2 szklanki cukru pudru
agar-agar (lub żelatyna)*
odrobina czerwonego barwnika spożywczego (użyłam żelowego marki Wilton)

dodatkowo:
500g świeżych truskawek

* ilość niezbędnego agaru powinna być określona na opakowaniu. U mnie 3 g agaru żelowały 100 ml masy. Żeby sprawdzić czy użyta ilość jest wystarczająca nałóżcie łyżeczkę masy po dodaniu agaru na spodek i włóżcie do lodówki – po chwili można sprawdzić czy masa stężała. Jeśli jest za luźna- przekładamy krem do garnka, zagotowujemy i dodajemy agaru. Jeśli za gęsta- gotujemy i dodajemy wody. Tort z użyciem agaru może stać nawet w ciepłe dni i zachowa swoj wygląd- agar zastyga w temperaturze 40-50 stopni więc utrzyma masę w całości.

Pamietajcie, że jeśli zastępujące agar żelatyną masy nie można gotować, ponieważ żelatyna traci swoje właściwości. Rozpuście żelatynę w niewielkiej ilości wody, delikatnie podgrzejcie do całkowitego rozpuszczenia. Masę łączcie z żelatyną stopniowo, aż do całkowitego połączenia i wyczerpania składników.

WYKONANIE:

  • Białka ubijam na sztywno (można dodać odrobinę soli). Pod koniec ubijania dodaję cukier po łyżce.
  • Do masy białkowej dodaję żółtka i delikatnie mieszam. Przesiewam mąkę, dodaję mielone migdały i ponownie mieszam do połączenia się składników.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, przelewam masę i piekę biszkopt w 160 stopniach do suchego patyczka. Studzę w uchylonym piekarniku.
  • Z puszki z mleczkiem kokosowym wyciągam tylko stałą cześć i przekładam do miski. Ubijam z cukrem i barwnikiem (dodałam dosłownie odrobinę na wykałaczce) i odstawiam na bok.
  • Odpowiednią ilośc agaru wsypuję do filiżanki i zalewam chłodną przegotowaną wodą do jego przykrycia, mieszam i pozostawiam do napęcznienia. Przekładam rozpuszczony agar do małego garnuszka i zagotowuję (temperatura rozpuszczania agaru to ok 90 stopni). Dodaję wody w razie potrzeby i mieszam kontynuując gotowanie aż agar się rozpuści.
  • Do ciepłego agaru dodaję po łyżce ubitego mleka kokosowego ciągle mieszając. Na koniec dodaję resztę masy i chwilę gotuję.
  • Masę przykrytą folią (żeby uniknąć korzucha) odstawiam do ostudzenia (wystarczy w temperaturze pokojowej- nie wkładamy masy do lodówki). Co jakiś czas mieszam żeby równo stężała. Czekam aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu.
  • Wystudzony biszkopt uwalniam z formy i kroję na 3 równe blaty. Truskawki myję, szypułkuję i kroję w plasterki.
  • Pierwszy blat zapinam w tortownicy. Wykładam 1/3 kremu, układam truskawki, przykrywam je niewielką ilością pianki i kładę drugi blat. Na bokach ciasta wciskam plasterki truskawek.
  • Kładę kolejną warstwę kremu, truskawki kładę na krem, wciskam w boki i przykrywam całość ostatnim blatem.
  • Wierzch ciasta smaruję niewielką ilością pozostałego kremu. Dowolnie dekoruję.

image

image

image

Dodaj komentarz