Wegańskie lody pieczone jabłuszko z orzechową posypką

IMG_2666_blog

Moment w którym wyeliminowałam nabiał z diety od razu spowodował u mnie smutne spojrzenie w stronę lodów. Jeszcze w zimie jak cię mogę, ale lato? Wakacje? Bez lodów, pysznych, kremowych?! Jako fan tego deseru musiałam wypróbować inne opcje. A, że zaczynały mi mocno dojrzewać papierówki od mamy z ogrodu, to nie pozostało nic innego jak zrobić z nich użytek. Ku mojemu zaskoczeniu lody wyszły kremowe, delikatne… Przestaje już pisać jakie były, a zostawiam Wam przepis. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie. Przed Wami zdrowsza fit-wersja lodów.

SKŁADNIKI (na dwie porcje):

– 5-6 papierówek (lub 2 duże jabłka)
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodziwa)
– 2 łyżeczki margaryny bezmlecznej
– łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
– 200 ml ekologicznej śmietanki sojowej

ORZECHY W KARMELU:

– garść orzechów pekan
– garść orzechów włoskich
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki ekologicznej śmietanki sojowej

WYKONANIE:

  • Jabłka myję, kroję na ćwiartki i obieram z gniazd nasiennych. Układam owoce w naczyniu żaroodpornym, posypuję cynamonem i ksylitolem, układam kilka plasterków margaryny i zakrywam naczynie folią aluminiową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę do miękkości. Upieczone jabłka studzę i przekładam do zamrażarki. Ten etap warto przygotować dzień wcześniej.
  • Orzechy wysypuję na papier do pieczenia. Na patelnię wsypuję cukier i czekam aż sie rozpuści. Nie mieszam, potrząsam patelnią od czasu do czasu uważając żeby nie spalić cukru.
  • Gdy cukier się roztopi dolewam śmietanki i mieszam. Gotowym karmelem zalewam orzechy i pozostawiam do wystygnięcia i stężenia.
  • Do blendera kielichowego wrzucam zamrożone jabłka, wlewam śmietankę i miksuje na gładka masę. Dosładzam syropem z agawy do smaku.
  • Lody przekładam do pucharków i posypuje posiekanymi orzechami w karmelu.

  IMG_2666_blog

  IMG_2694_blogg

Dodaj komentarz